2021 yılı için ilk emisyon tahminleri, Çin’in tarihi kömür yakma seviyelerine geri döndüğünü gösterdi.
Araştırma grubu Global Carbon Project’in Glasgow’da gerçekleştirilmekte olan COP26 görüşmeleri için hazırladığı ilk tahminlere göre, küresel karbondioksit kirliliği bu yıl pandemi öncesi seviyelerine geri döndü.
Yeni rakamlar, on yıllardır geciktirilen iklim politikaları ve yatırımlarından kaynaklanan bu küresel sorunu açık bir şekilde gösteriyor. Ülkeler, ısınma değerlerine sınırlamalar için çağrılarda bulunan Paris Anlaşması’nda belirlenen 2050 hedefine ulaşabilmek için, her yıl emisyonları Almanya ve Suudi Arabistan’ın toplam karbon üretiminden daha büyük bir miktarda düşürmeleri gerekecek.
Fosil yakıtlarının kullanımından doğan emisyonların bu yıl yüzde 4,9 yükselişle 2020 seviyesinin üzerine çıkarak 2019 yılı seviyeleri yakınındaki 36,4 milyar ton karbondioksit seviyesine ulaştı. Emisyonlar geçen yıl, Kovid-19’dan kaynaklanan karantinalar ve dünyanın önemli kısmında ekonomik faaliyeti kısıtlayan politikalardan dolayı yüzde 5,4 düştü.
Stanford Üniversitesi’nde Yerküre sistem bilimleri profesörü ve Global Carbon Project’in başkanı Robert Jackson, “Emisyonlar lastik bant gibi tekrar sıçradı. Bu, sanki hiçbir şey değişmemiş gibi, emisyonların 2009’da yüzde 1,5 düştüğü ve ardından 2010’da tekrar yüzde 5 sıçradığı 2008’den sonra olanlarla aynı” dedi.
Fosil yakıt karbondioksit emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu olan Çin, en büyük kirletici konumunda. Ülkenin pandemi sonrası ekonomik toparlanma çabaları, kömür tesislerinin aşırı çalışmasına yol açtı ve bu ülkenin emisyonlarının yılı 11 milyar ton ile 2019 seviyesinin yüzde 5,5 üzerinde tamamlaması bekleniyor. Dünyanın üçüncü büyüğü olan Hindistan’ın emisyonlarının ise 2019 seviyesine göre yüzde 4,4 artış göstermesi öngörülüyor.
YORUMLAR