Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor.
Zam protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle şu ana kadar başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı’da geçerli olan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ülke geneline genişletildi.
Tüm bölgelerde 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak’a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatıldı. Cumhurbaşkanı Tokayev, televizyonda yayınlanan ikinci konuşmasında ise ülkedeki huzursuzluğu “terör tehdidi” olarak nitelendirdi.
‘Bu, devletin bütünlüğünü zedelemektir ve en önemlisi vatandaşlarımıza yönelik bir saldırıdır’ ifadelerini kullanan. Tokayev, ülkedeki krizin aşılması konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye ülkelerinin liderlerinin Kazakistan’a yardım etmeleri için örgüte başvurduğunu duyurdu.
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, üye ülkelerden birisi olan Rusya, bu çağrı sonrası bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı.
KGAÖ üyesi diğer ülkelerin (Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan) Rusya’yı takip edecekleri açıklandı.
Ancak Rusya ve diğer üye ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı, görev alanı ve görev yapacakları süre gibi pek çok detay henüz netlik kazanmış değil.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise KGAÖ, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in konuyla ilgili talebi üzerine Kazakistan’a barış gücü göndermeye karar verdiğini söyledi.
8 KİŞİ ÖLDÜ, YÜZLERCE YARALI VAR
Kazakistan İçişleri Bakanlığına göre devam eden protestolarda 8 polis memuru ve Ulusal Muhafız askeri hayatını kaybetti, 317 kişi yaralandı.
Konuyla ilgili açıklamada vandalizm ve yağma eylemlerinin provokatörler tarafından organize edildiği belirtilerek, ‘Aşırı kalabalıklar tarafından yüzlerce kişi yaralandı’ ifadeleri kullanıldı.
YORUMLAR