Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketi kış turizmini derinden etkiledi. Uludağ, Kartepe, Erciyes, Palandöken gibi kayak merkezlerindeki otellerde doluluk oranları yüzde 70’lerin altına geriledi. 29 Mart haftası başlayacak olan sömestir tatilinde rezervasyon artışları yaşansa da, geçen yılın aynı dönemine göre kayıplar gözleniyor. Öte yandan otel fiyatlarında da düşüşler olduğu belirtildi. Yangın faciası sonrası bazı otellerin yüzde 20-25’lere varan indirim uyguladığı görüldü. Yangın faciası kış tatili otellerine olan tedirginliği artırırken, günübirlikçi olarak tabir edilen tatilcilerin sayısında da artış olduğu belirtildi. Otellerde kalmak istemeyen tatilcilerin ya yakın şehir otellerinde konaklayıp dağa çıktığı ya da hafta sonu günübirlik kayak merkezlerine geldiği ifade edildi. Ancak bu durumun özellikle hafta sonları dağ yollarında trafiğe yol açtığı ve kazalara sebep olduğu belirtildi.
Turizm acenteliği yapan Ömer Tekin Bolu faciası sonrası tatilcilerde tedirginlik oluştuğunu belirterek “Kış tatilini erken rezervasyon ile alanların bir kısmı iptal ettirmek istedi. Hem yerli hem yabancı turistler kış otellerine ön yargı ile bakmaya başladı. Biz müşterilerimize bütün güvenlik tedbirlerinin alındığını anlatsak da, geçen seneki rezervasyon talebinde düşüş olduğunu görüyoruz. Bugün kayak merkezlerindeki doluluk oranlarının değişiklik göstermekle birlikte yüzde 70 seviyelerine kadar gerilediği belirtiliyor. Özellikle ikinci sömestir dönemine baktığımızda geçen seneye nazaran daha az talep var. Oteller bütün tedbirlerini eksiksiz olarak alıyor. Bu sebeple tatilciler gönül rahatlığı ile tatillerini yapabilir” dedi.
BUNGALOVLARA DA İLGİ AZALDI
Öte yandan sadece kış turizmi değil, orman içi bungalov, yani ahşap villa tarzı evlere de ilgi azaldı. Tatilcilerin ahşap konseptli turizm işletmelere rağbet etmediği belirtildi. Sapanca’da bungalov işletmeciliği yapan Kâzım Görecen “Normal şartlarda 14 Şubat haftası bungalov tatil köylerinde yer kalmazdı. Bu sene geçen yılki talep yok. İnsanlar ahşap evlerde kalmak istemiyor. Hâlbuki biz işletmeler bütün tedbirlerimizi alıyoruz” açıklamasında bulundu.
RESTORANLAR FİYAT YÜKSELTTİ
Günübirlikçi tatilcilerin kayak merkezlerine olan ilgisi sebebiyle restoranlar daha fazla iş yapmaya başladı. Bu da fiyat artışlarını beraberinde getirdi. Bugün Uludağ’da küçük bir işletmede dahi sucuk-ekmek fiyatının 700-800 lira olduğu ve bu durumun sosyal medyada tepkilere sebep olduğu görüldü. Tatilciler yaptıkları paylaşımlarda yerel işletmelerde ızgara çeşitlerinin 1.000 TL ile 1.200 TL arasında, pide çeşitlerinin 700-900 TL arasında, Türk kahvesinin 250-300, çayın ise 100-150 TL arasında satıldığını paylaştı.
YORUMLAR