Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin dönemi bitti! Şimdi ne olacak?

Küresel salgın nedeniyle uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin Aylığı uygulamasıyla işten çıkarma yasağı sona erdi. Peki bundan sonra ne olacak? İşte yanıtı…

Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin dönemi bitti! Şimdi ne olacak?

Küresel salgın nedeniyle uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin Aylığı uygulamasıyla işten çıkarma yasağı 30 Haziran itibariyle sona erdi. Peki bundan sonra ne olacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu uyarılarda bulundu:

‘İŞTEN ÇIKARILIYORSANIZ İHBAR TAZMİNATINIZI ALIN, İŞTEN ÇIKIŞI KABUL ETMİYORSANIZ İŞE İADE DAVASI AÇIN’

“KÇÖ ya da Ücretsiz İzinde olanlar, 1 Temmuz itibariyle normal mesai saatinde iş yerinizde olun. İşveren sizi işten çıkartıyorsa kıdem, ihbar tazminatınızı verecek, iş yerinizde 30 ve üzerinde çalışan varsa tazminatlı çıkışı kabul etmiyorsanız işe iade davası açabilirsiniz.”

‘ON BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK’

1 Temmuz’la birlikte işten çıkarmaların başlayacağını belirterek, “Belki on binlerce kişi işsiz kalacak” diyen Erdursun, işsiz kalacak bazı çalışanların 6, 8 ya da 10 ay süreyle işsizlik maaşı alacağını kaydetti.

Ücretsiz izin aylığı alanların  işsizlik maaşından yararlanamayacaklarını ifade eden Erdursun, “Zaten KÇÖ’den yararlanamayanlar ücretsiz izin aylığı aldı” dedi.

‘UYGULAMA BİRKAÇ AY DAHA DEVAM ETMELİYDİ’

İşsiz kalacak on binlerce kişiden ancak yüzde 10-20’sinin işsizlik maaşı alabileceğimi söyleyen Erdursun, “Aslından işten çıkarma yasağı bir süre daha devam etmeliydi. Tazminatı alarak istifa etme gibi bir yöntem izlenmeliydi. Böyle bir uygulama birkaç ay devam edebilirdi. Aslında KÇÖ de birkaç ay daha devam etmeliydi.” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir