Kızıldeniz’de haftalardır alev alev yanan petrol tankeri çekilmeye başlandı

Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri, Kızıldeniz’de haftalardır yanmakta olan bir petrol tankerine römorkörlerle bağlanmayı başardıklarını ve tankerin şu anda çekilmekte olduğunu açıkladı

Kızıldeniz’de haftalardır alev alev yanan petrol tankeri çekilmeye başlandı

AB deniz kuvvetleri Pazar günü X’te yaptığı açıklamada, “Römorkörler gemiye başarıyla bağlandı ve MV Sounion’un güvenli bir yere çekilmesi devam ediyor” dedi.

Saldırıyı üslenen Husi militanları 21 Ağustos’ta Irak’tan yükledikleri yaklaşık 1 milyon varil petrolle Yunanistan’a doğru yol alan Sounion gemisine saldırmıştı.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler, yanan tankerin hızla kurtarılamaması halinde büyük bir çevresel tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu.

AB daha önce geminin kargo bölümünden petrol sızıntısı olduğuna dair bir işaret olmadığını söylemişti. Yine de ABD, geminin tanklarından yakıt çıktığını öne sürerek sızıntı olduğunu belirtti.

Kızıldeniz’de tehlike büyüdü

İran tarafından desteklenen Husiler, Kasım ayı ortalarında güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde insansız hava araçları ve füzelerle ticari gemilere saldırmaya başladı. Gazze’deki savaş bir yılını doldururken Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini ve İsrail, ABD ve İngiltere bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylüyorlar.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir