Kraliçe Elizabeth 14 yıl önce Bursa’yı da ziyaret etmişti

Kraliçe Elizabeth 14 yıl önce Bursa’yı da ziyaret etmişti

96 yaşında yaşamını yitiren İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 14 sene önce 2008 yılında Bursa’yı ziyaret etmişti. Kraliçe, Bursa’da Tarihi Koza Han’ı gezmiş, karagöz gösterisi izlemişti. Yeşil Cami’yi gezen Kraliçe, ayakkabılarını çıkartıp başını da eşarpla örtmüştü.

14 yıl önceki ziyaretinde siyah etek ve üzerine beyaz ceket giydiği, başına siyah fiyonklu beyaz renkli şapka taktığı gözlenen Kraliçe, Bursa ziyaretine tarihi Koza Han ile başlamıştı.

İki çocuk tarafından çiçek takdim edilen Kraliçe ve eşi için karşılamanın ardından folklor ve mehter gösterisi sunulmuştu.

Bursa Mehter Takımı’nca, gösteriden sonra Kraliçe Elizabeth’e bir yeniçeri heykeli hediye edilmişti.

İPEK KUMAŞ SATIN ALDI

Kraliçe ve eşi, gösterinin ardından Koza Han’a girerek, tarihi yapıyı gezmiş, burada üç dükkanı ziyaret ederek ipek kumaş satın almıştı.

Kraliçe’ye, girdiği dükkanlardan birinde beğendiği Osmanlı tuğrası motifli ipek eşarp da hediye edilmişti.

EBRU YAPIMINI İZLEDİ

Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip, daha sonra Bursa Olgunlaşma Ensitüsü’nden ebru sanatçısı Nuray Yıldız’ın ebru yapmasını izlemiş, yakından ilgilendiği ebru sanatıyla ilgili yetkililerden bilgi almıştı.

II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) düzenlediği Ulusal Girişimcilik Kongresi kapsamındaki öğle yemeğine de katılmıştı.

KOZA HAN AVLUSUNDA YEMEK

Bursa Klasik Türk Musikisi Korosu’nun eşliğinde düzenlenen yemek, Tarihi Koza Han’ın avlusunda verilmişti.

Konuklara zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı yaprak sarma, kuzu budu ve tatlı olarak kuşkonmaz grat ikram edilmişti.

DEFİLE..

Yemeğin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Yansımalar” adlı defile düzenlenmiş, Kraliçe Elizabeth, Türk el sanatları motiflerinin bulunduğu kıyafetlerin kullanıldığı defileyi ilgiyle izlemişti.

KARAGÖZ GÖSTERİSİ İZLEDİ

Kraliçe ile eşi Prens Philip, daha sonra çocuklarla birlikte Karagöz gösterisi izlemişti.

Kraliçe ve eşi, tarihi Koza Han’ı ziyaretinin ardından, yağmura rağmen yürüyerek Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’ne geçmişti.

Elizabeth, yürüyüşü sırasında kendisine sevgi gösterilerinde bulunan halkı selamlamıştı.

PRENS TOFAŞ’I ZİYARET ETTİ 

Prens Philip, Kraliçe Elizabeth ile Karagöz gösterisi izlediği Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nden Yalova yolundaki TOFAŞ fabrikasına geçmişti.

Atölyeler hakkında bilgi alan Prens Philip, burada yapılan çalışmaları ilgiyle izlemişti.

Ziyarette, Edinburgh Dükü Prens Philip’e, gümüşten yapılmış “Antik Anadolu Arabası” maketiyle “Cennetin Yansımaları” adlı Bursa çinilerini anlatan bir kitap hediye edilmişti.

YEŞİL CAMİ VE YEŞİL TÜRBE’Yİ GEZDİ

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Bursa programı kapsamında Yeşil Cami ve Yeşil Türbe’yi de ziyaret etmişti.

Camiye girişinde ayakkabılarını çıkaran ve çoraplarının üzerine beyaz patikler giyen İngiltere Kraliçesi, başını da çizgili bir eşarpla örtmüştü.

Kraliçe, Prof. Dr. Ortaylı’dan caminin tarihçesi hakkında bilgi almıştı.

ZİYARETİ KENTTE HEYECAN YARATTI

Kraliçe II. Elizabeth ile eşi Edinburgh Dükü Prens Philip’in Bursa’yı ziyareti, kentte büyük heyecan yaratmıştı.

Bursa’nın önde gelen yerel gazetelerden biri, “Welcome to Bursa Your Majesty” (Bursa’ya Hoşgeldiniz Majesteleri) başlığıyla çıkmıştı. Gazetenin ilk sayfasında yer alan haber ve yazılar, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanmıştı.

Haberde, “Majesteleri II. Elizabeth, kentimizi ziyaretinizle onur verdiniz. Sizi en iyi şekilde ağırlayacağımızı umuyoruz” ifadeleri yer almıştı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir