Küresel yapay zeka lideri olmayı hedefleyen Fransa ilk ‘yapay zeka bakanını’ atadı

Bir süredir siyasi bir sarsıntının ortasında olan Fransa, her şeye rağmen teknolojide küresel bir lider olma hedefinden vazgeçmiş değil. Bu hedef doğrultusunda ülkenin ilk yapay zeka (AI) bakanının atanacağı bildirildi.

Küresel yapay zeka lideri olmayı hedefleyen Fransa ilk ‘yapay zeka bakanını’ atadı

Buna göre, Hükümetin start-up kuruluşu La French Tech’in CEO’su Clara Chappaz, Yapay Zeka ve Dijitalleşmeden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenecek.

Chappaz Pazar günü LinkedIn’de yayınladığı mesajında, “Dijital ve yapay zeka gibi önemli konularda kamu eylemlerine olan bağlılığımı sürdürmekten mutluluk duyuyorum,” dedi.

Daha önce yapay zekayı içermeyen bu pozisyondaki dönüşüm, ülkenin teknolojiye liderlik etme ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkent Paris’i “yapay zeka şehri” haline getirme tutkusunun bir sonucu olarak görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli OpenAI’nin 2022’de yapay zeka modeli ChatGPT’yi başlatmasından bu yana Fransa, Mistral AI ve H gibi kendi jeneratif AI (GenAI) rakiplerini hayata geçirdi.

Fransa ayrıca, İngiltere ve Güney Kore’deki önceki iki zirvenin ardından şubat ayında Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Geçtiğimiz yıl Fransa, 2030 yılına kadar AI kümelerinin oluşturulması için 500 milyon euro yatırım yapılacak ulusal bir AI stratejisi yayınladı.

Harvard mezunu ve toplumsal cinsiyet eşitliği şampiyonu

Haziran ayı başında Fransa Ulusal Meclisi’nin feshedilmesi ve bu ayın başlarında Michel Barnier’in başbakan olarak atanması arasında, teknoloji ekosistemi bir sonraki dijitalleşmeden sorumlu bakanın kim olacağı konusunda büyük ölçüde belirsizlik içinde kaldı.

35 yaşındaki Chappaz, selefinde olduğu gibi Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yerine Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışacak.

La French Tech’in direktörü olarak etkileyici bir sicile sahip olan Chappaz, üç yıllık görev süresinde, bugüne kadar 700’den fazla start-up tarafından imzalanan isteğe bağlı bir eşitlik anlaşması oluşturdu.

Bu anlaşma, 2025 yılına kadar yönetim kurullarında asgari yüzde 20 kadın kotası uygulanmasını ve tüm yöneticilerin çeşitlilik konuları ile ayrımcılık ve tacizle mücadele konusunda eğitilmesini zorunlu kılıyor.

La French Tech’teki görevinden önce, lüks ikinci el giyim web sitesi Vestiaire Collective’in işletme müdürüydü ve ayrıca ikinci el çocuk giyim pazarı Lullaby’yi kurdu. Chappaz, aynı zamanda Harvard Business School mezunu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir