Bursa’da hayat bulan o meşhur türkü… ‘Benim Samsak Döveci’m hepsinden güzel!’

Son günlerce milyonlarca kişinin diline dolanan, sosyal medya paylaşımlarına fon müziği olarak kullanılan Samsak Döveci Türküsü’nü derleyen ve seslendiren Bursalı Türk Halk Müziği Sanatçısı Emel Örgün Norm Haber’e konuştu.

Bursa’da hayat bulan o meşhur türkü… ‘Benim Samsak Döveci’m hepsinden güzel!’

HABER: EBRU TAŞDEMİR – KURGU: FİKRET TURAN-  KAMERA: MUSTAFA ÇELEBİ / DOĞUKAN BAĞARSAKÇI

Bursalı Türk Halk Müziği Sanatçısı Emel Örgün’ün açıklamaları şu şekilde;

“Kütahya Tavşanlı’ya her gittiğimde Ahmet Uluçay ağabeyimin yanına giderdim. Rahmetli çok başka bir insandır çok seviyorum kendisini. Bir gün bana “Seni filmimde oynatacağım, Deli Huriye rolünde oynar mısın” dedi. Ben de “Deliyim, çok iyi oynayacağımdan eminim” dedim. Samsak Döveci Türküsünü bana söyleteceğini söyledi ben de türküyü bilmediğimi söyledim. Daha sonra bana bu türküyü, Tavşanlı Musiki Derneği’nde Orhan Kasap’a giderek derlemem gerektiğini söyledi. Ben de Orhan abiyle iletişime geçerek bir akşam üzeri yanına gittim, türküyü söyledi kayda aldık, benimle birlikte de söyledi. Ezberlenmesi o kadar kolay bir türkü ki hiç zorlanmadım söylerken.”

‘TAVŞANLI’DAN DAHA FAZLA İLGİ BEKLERDİM’

“Daha sonra 2010 yılında Tavşanlı Belediyesi kültür hizmeti olarak derlemelerimden albüm çıkarabileceğini söyledi. Samsak Döveci 2010 yılında çıktı. Türküyü filmde kullanılacak diye hiçbir yerde kullanmadım. Daha sonra Ahmet Abi vefat etti, 2011 yılında Şenel Gülbudak hocamla türkülerden sohbet ederken Samsak Döveci’nden bahsettim. Klip çekilebilecek hazır türküm olduğunu söyledim. Şenel hocam da hemen Bursa’ya geldi ve klibi çekerek 2011 yılında yayınladık. Ben Tavşanlı’dan daha fala ilgi beklerdim. Bu çıkışı biz de yapabilirdik, milyonlara taşınamadı binlerde kaldı dinleyen sayısı.”

“Samsak Döveci’nin bugün daha fazla tanınmasında Elif Buse ve Serkan’ın payı var. Ama öncesinde 2014 yılında Grup Laçin, 2013 yılında Selcan Direk ile irtibata geçtik ve onlar da seslendirdi. Bu parça üzerinde daha fazla durulsaydı daha iyi yerlerde olabilirdi. Şimdi ilk sırada Elif Buse çıkıyor bunlar beni mutlu ediyor tabi insanlar türküleri söylesinler diye derliyoruz. Ben Türk Halk Müziği Sanatçısıyım günün birinde böyle bir derlemeci olabileceğim aklıma gelmezdi.”

‘BUGÜN SAMSAK DÖVECİ’Nİ HER YERDEN DUYUYORUZ’

Derlediğim Kam Ana Türküsü’nü Orhaneli’de çekilen ‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’ filminde oynadım orada kullanıldı. ‘Altın Tas İçinde Kınam Ezilir’, Bursa İnegöl Maden Köyünden, Keles Dağdemirciler Köyü’nde Macide Kulbey’den edindiğimiz ‘Dere Kunduzu Musun Sabah Yıldızı Mısın’ türkülerini filme uyarladık, çok da güzel oldu. İlk zamanlar tanımadığım insanların telefonlarında zil sesi olarak duymak beni çok mutlu ediyordu. Samsak Döveci’ni bugün her yerden duyuyoruz ve çok mutlu oluyorum keşke aynı ilgi Kam Ana Türküsü içinde gösterilseydi. Samsak Döveci’ne çocuklar da ilgi gösterdi, nerede söylesem bu türküyü pistlerde çocukların oynadığını görüyorum. Çok güzel günler geçirdik.

SAMSAK DÖVECİ NEDİR? 

Samsak Döveci, kadınların gebelikle alakalı problemlerine çözüm getirmek için o zamanlar ebe gümeci bitkisi bu sahanda sarımsak ile dövülürdü. Langıdılanlan langıdılanlan sesi de sahanın çıkardığı ses aslında. Aslında orijinali ‘Langıdılandanlandan’mış ama benim kulağıma daha hoş geldiği için o kısmını değiştirdim ben.”

‘HALK MÜZİĞİ BENİM İÇİN MİRAS’

“Türkünün patlamasına çok sevindim, tüm dünyada bilindi tekrar gündeme geldi. Kimin meşhur ettiğinden ziyade türkünün bilinmesi ve geleceğe aktarılması benim için önemli. Türkünün kaynağını amacını bilmeden eleştiride bulunuyorlar. Bu türkü hem şaka içeriyor hem çocukların ilgisin çekiyor, hem halk hekimliğinden bahsediyor. Bunu bilerek değerlendirmek lazım. Ben Türk Halk Müziği Sanatçısıyım, her zaman konserlere çıkıyorum. Hem derliyorum hem söylüyorum yıllardır. Hiçbir iddiam olmadı benim ben severek yapıyorum bu işi. Sadece Türk Halk Müziği değil her türlü müziği yaptım ben. Müzik evrenseldir müziğin her dalını seviyorum. Halk Müziği benim için çok başka, bir miras.”

‘TASAVVUF VERSİYONU YAPILMIŞ’

Samsak Döveci üzerine çok güzel çalışmalar oldu, bundan sonrada olacaktır. Tavşanlı’dan radyocu bir arkadaşımız göndermiş, tasavvuf versiyonu yapılmış Samsak Döveci’nin enteresan olmuş. Çocuklarım modern tarzda club biçiminde yapmak istiyorlar okurum bende bu şekilde. İnsanlar bunu da bilsin istiyorum. Yıllardır çalışıyorum. 27 sene konservatuvar sabah akşam gidip geldim evimi yaşayamadım hiç, evimi çok seviyorum, yemek yapmayı çok seviyorum, Bursa’daki evimde çok güzel komşularım var onları çok seviyorum. Evde türkülerle ilgili yaptığım çalışmaları yazıyorum mutlaka. Kütahya’da her yıl sempozyumlar yapılıyor. Orada konferanslara katılıyorum. Bursa ve Kütahya’da gördüğüm gelenek görenekleri yazıyorum sürekli. Ülkemi çok seviyorum, vatanımı çok sevdiğim için Halk Müziği içerisindeyim. Çünkü bizim halk kültürümüz çok zengin, bizim sınırlarımız içerisinde çok renkli kültürler var. Edirne’den Kars’a kadar her yerde muhteşem bir kültüre sahibiz ülke olarak. Biz demeyi öğrendiğimiz zaman tüm sorunlar çözülecek.”

“Hançeri çok önemli biz her yöreyi öğrendik uzun yıllar çalıştık. Örneğin Barak havasını oranının insanı gibi okuyamayabilir insan ancak en azından kulağımızda bunu yaşatan birileri var. Biz birbirimize destek olarak Anadolu’nun geleneğini göreneğini ileriye taşıyabiliriz. Her bölge kendi üzerine düşeni yapmak zorundadır. Ben kendi bölgemi tercih ettim orta Anadolu’ya kadar hançeremin yettiği her şeyi söyledim. Kısacası halk kültürünün yaşaması lazım.”

‘SAMSAK DÖVECİ TEKERLEMEYMİŞ’

Samsak Döveci tekerlemeymiş. Aydın ve Kütahya’da bilinen bir tekerlemeymiş. Yörük dağılımlarında Tavşanlı ve Aydın’da çok fazla yerleşim var. O sebeple iki ilde de tekerleme olarak biliniyor.”

‘BENİM SAMSAK DÖVECİ’M HEPSİNDEN DAHA GÜZEL’

Samsak Döveci klibi Bursa’da çekildi 2011 yılında yayınlandı. Pınar Kömürcüoğlu, Lale Araz, Macide Kulbey oynadı. Vokallerinde gelinim Şeyma vardı. Oğullarımla birlikte yaptık bu albümü zaten. Samsak Döveci’ne hiç karışmadım ben. Ben iddia ediyorum benim Samsak Döveci’m bugüne kadar yapılanların hepsinden daha güzel. Aslında başka sözler de yazılabilir bu türküye, kaynak kişinin torunları yaşıyor izin verirlerse yazarım tekrar neden olmasın.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir