Lukaşenko’dan ölü bulunan muhalif hakkında açıklama

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, geçtiğimiz hafta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ölü bulunan muhalif aktivist Vitaly Şişov’un ölümüne karıştığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Lukaşenko’dan ölü bulunan muhalif hakkında açıklama

Pazartesi günü gazetecilere konuşan Lukaşenko, “O benim için ya da Belarus için kimdi ki? Bizim için bir hiçti” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Kiev’de bir parkta ağaca asılı olarak bulunan Vitali Şişov, Belarus’tan kaçanlara yardımcı olan Ukrayna’daki Belarus Evi (BHU) adlı kuruluşun liderliğini yapıyordu.

İngiltere ve ABD, Belarus’a yönelik uyguladığı yaptırımları sıkılaştırdı.

Yaptırımlar arasında, Lukaşenko rejiminin temel gelir kaynakları olan potasyum ve petrol ürünlerinin yanı sıra finansal hizmetler ve ulaşım da yer alıyor. Lukaşenko ve üst düzey yardımcıları da halihazırda Batı yaptırımları altında.

BBC’nin İngiltere yaptırımlarına yönelik sorduğu soruya ise Lukaşenko, “Yaptırımlarınızı da alın gidin. Siz Amerikan yalakalarısınız” cevabını verdi.

Televizyonda canlı yayınlanan bu basın toplantısında Lukaşenko, yaşanan siyasi kriz boyunca ilk kez göz önüne çıkmış oldu. Toplantı resmi olarak da “büyük konuşma” olarak adlandırıldı.

Toplantıda seçim sonrasını işaret eden Lukaşenko, “Bu bizim için kolay bir yıl değildi” diye konuştu ve Belarus’un “ciddi bir ulusal birlik sınavından geçtiğini” söyledi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir