Marvel ve DC, ortak sahip oldukları ‘süper kahraman’ tabirinin telif hakkını kaybetti

Reichman Jorgensen Lehman & Feldberg (RJLF) hukuk bürosundan yetkililer, Marvel ve DC Comics’e karşı açtıkları marka davasında tarihi bir zafer elde ettiklerini açıkladı.

Marvel ve DC, ortak sahip oldukları ‘süper kahraman’ tabirinin telif hakkını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Patent ve Marka Ofisi’nin Eylül 2024 tarihli kararına göre, “süper kahraman” kelimesi, Marvel ve DC Comics’in 1980 tarihli ortak kullanımından alındı.

Böylece RJLF hukuk bürosunun müvekkilleri S.J. Richold ve Superbabies Limited’in bu terimi serbestçe kullanabilmesine olanak tanındı.

Hüküm, Marvel ve DC’nin mahkeme taleplerine yanıt vermemesi sonrasında verildi. RJLF, DC’nin Richold’un “Superbabies” isimli süper güçlere sahip bebeklerden oluşan kahramanlarını tanıtma girişimlerini engellemeye çalışması üzerine, “süper kahraman” tabirinin tek sahipliğine itiraz etmişti.

RJLF’nin mahkemeye sunduğu iptal talebinde, Marvel ve DC’nin ellerindeki gücü rekabeti bastırmak ve küçük bağımsız çizgi roman yaratıcılarını sektörden dışlamak için kullandığı detayına yer verildi.

Superbabies’in baş avukatı Adam Adler, “Bu sonucu elde etmek, sadece müvekkilimiz için değil, yaratıcılık ve yenilik için bir zaferdir. Tabiri kamuya mal ederek, bu terimi tüm hikaye anlatıcıları için erişilebilir bir kahramanlık sembolü olarak korumuş oluyoruz,” dedi.

S.J. Richold ise, “Süper kahraman hikayeleri bize zayıf olanın yanında durmayı öğretir, bu yüzden bu tabirin özgürlüğünün ‘Süper Bebekler’ tarafından sağlanması tam yerindedir. Umarım bu zafer, daha küçük şirketlerin hikayelerini dünyaya paylaşmalarına cesaret olur,” ifadelerini kullandı.

DC Comics ve Marvel Comics’in hukuk departmanları, 1977 yılında, “süper kahraman” tabirinin tescilinde işbirliği yaparak iki firmanın ortak kullanımına olanak tanımıştı.

İki firmanın ortak girişimi, ABD otoriteleri tarafından 1980’de tescil edildi. O tarihten bu yana, hukuk departmanları bu tabirin kullanımını diğer firmalara karşı savunurken birçok ülkede çeşitli itirazlarla karşılaştılar.

İngiliz çizgi roman yaratıcısı Scott Richold, bir Amerikan marka tescil mahkemesine “süper kahraman” teriminin genel bir terim olduğunu ve şirketlerin özel kullanımına sunulamayacağına dair dava açmıştı.

Superbabies avukatı Adam Adler, “Marka hukuku, şirketlerin bir tür üzerinde mülkiyet iddia etmelerine izin vermez. ‘Süper kahraman’ tabiri, iki dev şirket tarafından kontrol edilen bir tabir değildir. Bunun herkes için ilham kaynağı olmaya devam etmesini sağlamak istiyoruz,” dedi.

Superbabies tarafı, mahkemeden kendileri lehine bir varsayılan karar talep ederken, DC Comics ve Marvel Characters’ın 24 Temmuz’a kadar suçlamalara yanıt verme süresini uzatma talebinde bulunduğunu ancak bunu yapmadıklarını veya daha fazla süre istemediklerini, bu nedenle davayı kaybettiklerine inanıyor.

Varsayılan karar (default judgment), bir davalı mahkemeye zamanında yanıt vermediğinde veya mahkemeye çıkmadığında veriliyor. Bu durumda, mahkeme davacının lehine karar veriyor çünkü davalı, savunma yapma hakkını kullanmamış oluyor. Yani, davalı tarafın mahkemeye yanıt vermemesi veya savunma yapmaması nedeniyle davacı tarafın talepleri kabul ediliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir