Meclis’te EYT yine gündem oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüye çıkan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve 3600 ek gösterge konularını gündeme getirerek iktidara yüklendi. Köksal’ın konuşması AK Parti Milletvekilleri ile CHP Milletvekilleri arasında yaşanan sözlü sataşmalar arasında sona erdi.

Meclis’te EYT yine gündem oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen 268 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 5’inci maddesi üzerine söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve 3600 ek gösterge konularını gündeme getirerek iktidara yüklendi. Köksal’ın konuşması AK Parti Milletvekilleri ile CHP Milletvekilleri arasında yaşanan sözlü sataşmalar arasında sona erdi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “AKP mantığında, kanun teklifleri saraydan gönderilir, komisyonda ve Genel Kurulda parmak sayısının çoğunluğuyla kabul edilir; yoksa, teklifin vatandaşa ya da ilgili olduğu o sektöre getirisi mi, götürüsü mü var hiçbir şekilde bakılmaz. Yani son tahlilde sarayın dediği olur.” dedi.

Köksal, sözü EYT’lilere ve 3600 ek göstergeye getirerek şunları söyledi:

“Biz de diyoruz ki: Keşke o saraydan vatandaşın feryadı duyulup o feryatların çözümüne yönelik teklifler gelse. Keşke, emeklilikte yaşa takılıp da ne emekli olabilen ne de iş bulabilen ama seçim meydanlarında AKP tarafından, emeklilikte yaşa takılanlara “Mağduriyetinizi çözeceğiz.” diye verilen sözler tutulmuş olsa. Keşke, tüpçüye Ziraat Bankasından tahsis edilen 750 milyon dolar acilen tahsil edilip çiftçinin bankalara ve Tarım Krediye olan borçları en az bir yıl süreyle ve faizsiz olarak ertelense. Keşke, yem ve gübrede yapılan zamlara bir “Dur.” denilse. Keşke, esnafa kapalı olduğu dönem için “nace” koduna falan bakılmaksızın geliri oranında destek verilip o dönem için BAĞ-KUR primleri, borçları silinse. Keşke, KYK borçlarını ödeyemediği için icralık olan gençlerimize ve çeşitli sebeplerle okullarından ayrılmak zorunda kalan öğrencilerimize af gelse. Keşke, sigorta öncesi doğum borçlanması bekleyen annelere müjde verilse. Keşke polise, öğretmene, hemşireye verilen “3600 ek gösterge” sözü AKP tarafından tutulsa. Keşke, sayıları yaklaşık 11 milyonu bulan işsizimiz için şurada bir istihdam alanı yaratacak bir düzenleme gelse. Keşke, 138.393 öğretmen açığının tamamı için atama bekleyen öğretmenler arasından liyakatle atama yapılsa. Keşke kamudaki engelli kotası artırılsa, üniversiteli işçilerin beklediği statü değişikliğiyle kamudaki süresiz sözleşmeli personellerin tayin, nakil, terfi gibi özlük hakları düzenlense. Keşke, gazilerin ve şehit yakınlarının almış olduğu maaşlar en yüksek devlet memuru maaşıyla eşitlense ve kamudaki gazi ve şehit yakınlarına karşı mobbingi önleyecek düzenlemeler yapılsa. Keşke emeklinin yıllardır söylediği ama AKP’nin bir kulağından girip öbür kulağından çıkan intibak yasası şu Mecliste yapılsa, çıkarılsa.”

Köksal’ın konuşması iktidar sıralarından tepki çekti.

CHP ve AK Parti’li vekiller arasında sözlü sataşmalar yaşandı.

Köksal’ın “128 milyar dolar nerede?” sorusuyla başlayan tartışma şöyle devam etti:

“İSMAİL TAMER (Kayseri) – İlhan Kesici’ye sorsana onu.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – İlhan Kesici biliyor, İlhan Kesici.

BURCU KÖKSAL (Devamla) – Tıpkı, Süleyman Soylu’nun “Mafya liderlerinden 10 bin dolar alan siyasetçi var.” iddialarını görmezden ve duymazdan geldiğiniz gibi.

Çuvalladınız, ülkeyi yönetemiyorsunuz, kabul edin artık. Bakın, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ne diyor: “Vatanı satmak yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle, ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur.” Sonuna kadar katılıyorum ve şimdi soruyorum: Ülkemizde yüksek faiz var mı? Var. Yüksek enflasyon var mı? Var. Kötü yönetim var mı? Var. Ülkenin ve milletin kaynakları heba ediliyor mu? Evet. O zaman size daha da söylenecek bir şey yok. Bu vatanı satan, bu vatana ihanet eden her kim olursa olsun Allah belasını versin. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Aynı mahiyetteki önergeleri oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) – Ne diyorsunuz ya, ne diyorsunuz! Bana sus diyemezsiniz, bana sus diyemezsiniz, haddinizi bilin!

BAŞKAN – Değerli milletvekilleri…. Bir dakika… Bir dakika…

Evet, değerli milletvekilleri aynı mahiyetteki… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Bakınız, oyladım ellerinizi kaldırmadınız… Bir dakika ya, gündemi takip ediniz.

Aynı mahiyetteki önergeleri oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir