Türk Metal toplu sözleşme sürecinden umutlu

Türk Metal Sendikası’nın düzenlediği Yerel Medya Kurultayında metal sektöründeki toplu sözleşme sürecine ilişkin son durum ele alındı. Türk Metal’in MESS’ten taleplerine ilişkin bilgi veren Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz, “Taslak bizzat üyelerimizin talepleriyle oluşturulan bir taslak. Etkili ve dengeli bir mücadeleyle süreci başarıyla ulaştıracağımıza inancımız tam.” dedi.

Türk Metal toplu sözleşme sürecinden umutlu

Türk Metal Sendikası tarafından Didim’de düzenlenen Yerel Medya Kurultayının ikinci gününde metal sektöründeki sözleşme süreci ele alındı.

“Türkiye’de Toplu İş Sözleşmesi Düzeni ve MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi” başlıklı oturumda toplu sözleşme sürecine ilişkin bilgi verildi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş’ın yönettiği oturumda, Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal ve Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz, konuştu.

Sendika hakkının artık insan hakları bağlamında ele alındığını kaydeden Dr. Önsal, şunları söyledi:

“Sendikaların birinci görevi toplu iş sözleşmesi yapmak ve bu yolla üyelerini korumaktır. Toplu sözleşme de anayasada yer alan bir haktır.

‘TÜRKİYE’DE SENDİKALAŞMA ORANI FRANSA’DAN YÜKSEK’

Türkiye’de 15 milyon civarında işçi var, bunun yaklaşık yüzde 14’ü sendika üyesidir. Bütün dünyada trend sendikaların üye kaybı şeklindedir. Bu oran Fransa’da yüzde 10’dur.

Bu oran kadar işçilerin toplu sözleşmeden yararlanması da önemlidir. Türkiye’de bu oran yüzde 7 civarındayken Fransa’da yüzde 90’lar seviyesindedir. Bu fark ülkelerin endüstri ilişkileri sisteminden kaynaklanmaktadır.

Yüksek Hakem Kurulu’ndan işçi kesimi memnun değildir. Kurul devreye girdiğinde eski sözleşmede hem işçi hem işverenin uzlaştığı maddeleri de iptal edebilmektedir. Bu kurulun adil ve tarafsız olması gerekir, dengeyi sağlaması gerekir.”

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz, Türk Metal’in yaptığı çalışmalarla işçiden aldığı aidatı yine işçiye iade ettiğini anlattı.

Kıymaz, son bir yılda Türk Metal’in üyelerine yaklaşık 2 milyon TL’lik sosyal yardım yaptığını belirtti.

Kıymaz, Türk Metal-MESS Grup toplu iş sözleşme sürecine ilişkin de şu bilgileri verdi:

‘METAL SÖZLEŞMESİ EMSAL NİTELİKTE’

“Türkiye’de özel sektördeki en büyük toplu sözleşme niteliğindedir. Bu yönüyle diğer sektörlere de örnek niteliktedir. Sözleşme koşulları mahkemeler tarafından da emsal olarak alınmakta, iş davalarında sözleşmede belirlenen ücretler emsal olmaktadır.

İlk 50 sanayi kuruluşunun 13’ü sözleşme kapsamındadır. Sözleşme kapsamındaki işçilerin yüzde 91’i Türk Metal üyesidir.

2019-2021 dönemindeki zorlu süreçte Bursa’da 19 Ocak 2020’de yapılan mitingin sözleşmeye çok önemli etkisi oldu. 100 binden fazla metal işçisinin katıldığı mitingden 10 gün sonra sözleşme imzalandı.

METAL İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

2021-2023 döneminde ilk 6 ay için yüzde 29.57 istiyoruz.

ilk altı ayda saatlik ücreti 20,50’nin altında olanlara 0,90 TL bir iyileştirme istiyoruz. Bu da ücreti 6150 liranın altında olanlara 6150 lirayı geçmeyecek şekilde 270 lira iyileştirme anlamına geliyor. Daha sonra üyelerimizin tamamına yüzde 27 zam istiyoruz. Bu da birinci yılın ilk altı ayında yüzde 29,57 ye geliyor. İkinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı saatlik ücretlere 1 TL, dördüncü altı ayında da enflasyon talebimiz var. Sosyal haklarda ise birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 4 artış istiyoruz.

Diğer taleplerimiz:

– Tamamlayıcı sağlık sigortamızın kapsamını genişletmek, eş ve çocuklara da yapılması

– Resmi tatillerdeki üç yevmiyenin dört yevmiyeye çıkarılması.

– Gece çalışanların ücret zammının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılması.

– Üyelerimizin birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünneti için kullanmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesini talep ediyoruz.

– Bir diğer madde ise işe giriş ücreti. Toplu sözleşmeyi imzaladıktan sonra işe giren arkadaşlarla toplu sözleşmeden yararlanan arkadaşlar arasında oluşan büyük farkı kapatabilmek için asgari ücret ve asgari ücretin yüzde onu kadar bir zam talep ediyoruz.

Taslak bizzat üyelerimizin talepleriyle oluşturulan bir taslak.

Etkili ve dengeli bir mücadeleyle süreci başarıyla ulaştıracağımıza inancımız tam.

Müzakereler önümüzdeki haftalarda başlayacak.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir