Mimarlar Odası Bursa Şubesi 2025 yılı hedeflerini açıkladı

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından, 2024 yılı faaliyetlerinin değerlendirileceği ve 2025 yılı hedeflerinin ile kent gündemine ilişkin görüşlerinin açıklanacağı basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi 2025 yılı hedeflerini açıkladı

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 2024 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve 2025 yılı hedeflerinin açıklanacağı basın toplantısını Bursa Akademik Odalar’da gerçekleştirdi.

2024 yılında tüm çalışmalarını hiçbir üyeyi ayırmadan, meslektaşlarını geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Bursa için, ranta karşı durarak ve kente katkı sağlayacak şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Mimarlar Odası ile etkileşime geçmek ve yardımcı organlarla birleşip komiteler oluşturmanın önemine vurgu yapan Şimşek, 2024 yılında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Mimarlar Odası’nın geçtiğimiz günlerde 70’inci yılını kutladıklarını dile getiren Şimşek, genç meslektaşlarına yönelik eğitimler, teknik geziler düzenlendiğine de dikkat çekti. Kurumsal bir oluşum haline gelen Mimarlar Festivali’nin de 5’incisini gerçekleştirdiklerini söyleyen Şimşek, yeni mezunlara ve öğrencilere staj imkanı, mekansal destek verildiğini vurguladı. Bursa için yerel idarelerce yapılan yeni revizyon plan hareketlerini 2024 yılında da yakından takip ettiklerini söyleyen Şimşek, 2025 yılında da yakın takip edeceklerini, Plan İnceleme Komisyonu katkısıyla her bir planın sağlıklı kentleşme kriterleri ve ilgili mevzuatlar yönünden incelendiğini söyledi. Kamu yararı bağlamında gerekli görülmesi halinde itirazların yapıldığını ve zaman zaman da hukuksal girişimleri gerçekleştirdiklerini belirten Şimşek, Şube olarak 2024 yılını yoğun bir çalışma temposuyla geçirdiklerinin altını çizdi.

“KENTSEL TASARIM FİKİR PROJESİ YARIŞMASI YAPILACAK”

Şimşek, “Her ortamda sorunlarıyla beraber bütüncül planlanmasına vurgu yaptığımız ve bundan sonra kentsel dönüşümden tarıma, ulaşımdan sanayileşmeye kadar çokça başlıkta doğru adımlara ve hedeflere ihtiyaç duyan kentimizin geleceğe nasıl taşınacağı konusu önceliklerimiz arasında yer almakta. Şube olarak Bursa’nın şehir anayasası niteliğindeki 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı Danışma Kurulu’nda yer almakta, konu bağlamındaki çekinceleri ve önerileri aktarmaktayız. Aynı zamanda 2024 yılında başlayan Çarşamba ve Altıparmak Bölgesi’nin Kentsel Tasarım çalışmalarının paydaşlığını da sürdürmekteyiz. 2024’ün son aylarında görüşmelerle birlikte sonuca bağlanan ve her biri Bursa’ ya ayrı bir değer katacak olan Yıldırım Belediyesi ile ‘Yeşil ve Çevresi’, Gemlik Belediyesi ile Umurbey Mahallesi Merkez Bölgesi ve Mudanya Belediyesi ile çok yakında ilan edilecek değerli bir bölgesi için ulusal ölçekte kentsel tasarım fikir projesi yarışmaları yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK, MİMARLAR ODASININ EN ÖNEMLİ GÜNDEMİNİN DEPREM OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

6 Şubat depremiyle birlikte afetin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin en önemli gündemi olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Çalışma grubumuz tarafında Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) detaylı incelenerek tespit edilen eksikler zaman zaman sorumlusu olan Valilik Makamı’ na aktarılarak yeniden düzenlenmesi yönünde talepte bulunuldu. Yanı sıra bileşeni olduğumuz ve 2024′ te Sekreteryasını yürütüğümüz TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak gerçekleşen panel ve çalıştaylarda afetler konusunu defalarca gündem edinildi ve zaman zaman kamuoyuna açık etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalışıldı. Bununla beraber ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunda, doğru verilerin oluşması, konu bağlamında süreçleri hızlandıracak stratejilerin belirlenmesi ve planlama süreçleriyle ilgili toplumun her kesimiyle diyalog kurularak ilgili kurum, kuruluşlar ve STK’larla ortak çalışmalar yürütüldü. Hepinizin bildiği gibi Şube olarak 2020’den bu yana uygunsuz plan hareketlerine karşı gösterilen mücadele kadar imar kirliliğine karşı da önemli bir mücadele verildi. Başta Nilüfer Bölgesi olmak üzere halk arasında ‘hormonlu’ diye tabir edilen mevcut imar koşullarını ihlal etmiş, hakkı olandan fazla inşaat alanı ile oluşturulmuş sözde ruhsatlı ancak mevzuatlara aykırı bir şekilde üretilmiş yapılarla herhangi bir proje ve ruhsat surecinden geçmemiş tamamen belgesiz kaçak yapılara karşı net bir tavırla karşı duruş sergilendi. Bu süreçte önümüze düşen ve/veya bir şekilde fark edilen tüm bu yapılar Cumhurbaşkanlığı, Bursa Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İlgili Yerel İdarelere bildirildi, gereği için çalışma talep edildi. Ancak ne yazık ki ilgili kurumlarca gerek hormonlu yapı dediklerimizle gerekse tamamen kaçak yapılarla ilgili şehrimizde hızlı refleks bir türlü alınamamakta, gerekli yaptırımlar ve özellikle tarım alanlarını fütursuzca yok eden kaçak yapılara karşı önleyici tedbirler sağlanamamaktadır” şeklinde konuştu.

ŞİMŞEK 2025 YILI HEDEFLERİNDEN BAHSETTİ

Paydaşlık ettikleri Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, STK’lar ve üniversitelerle birçok çalışma ürettiklerini dile getiren Şimşek, “Bunlardan bir tanesi 2024 yılı içinde ön çalışmaları gerçekleşen ve Ocak sonu yapılması planlanan İnşaat Zirvesi ve Fuar etkinliğini duyurmak isteriz. Buna göre Şubemizin tescilli etkinliği ve en son 2015’te 27’ncisi yapılan Uluslararası Yapı ve Yaşam Fuarı ile BTSO’nun City Rising Fuarlarını bir araya getirilerek bu yılın ilk büyük etkinliği olarak City Rising & Yapı Yaşam Fuarı olarak tekrar Bursalılarla buluşturacağız. Sektöre yeniden heyecan katacağına inandığımız ve 21 Ocak’ta İnşaat Zirvesi ile 22 Ocak’ ta başlayacak Fuar etkinliğimize sizleri şimdiden davet etmek isteriz” dedi. 2025 yılındaki hedeflerinden bahseden Şimşek, “2025 yılı, Bursa Şubesi olarak yine güçlü bir kamusal fayda önceliği ile Bursa’ ya katkı sağlamak, mimarlık meslek ortamının niteliğini arttırmak ve meslektaşlarımıza daha fazla destek olmak üzere devam edilecektir. Şehrin Mimarlar Odası’nın çalışmaları yine bu şehri daha ileriye taşımak üzere üretilecek her adımı destekleyici şekilde olacaktır. Şehrin değerlerine zarar verecek ve kamusal fayda niteliği taşımayan özellikle kent suçu niteliğinde olan tüm hareketlere karşı tutumunu kararlılıkla sürdürecektir” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BİZE HİÇBİR VERİYİ GÖNDERMEDİ”

Kentsel dönüşüm projelerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Mimarlar Odasıyla paylaşılmasını istediklerini bir kez daha dile getiren Başkan Şimşek, “Bursa Plan Ajansı’nda imzalar ile ortak paydaşlık var gibi gözüküyor. Danışma kurulunda yer alıyoruz. Altta verileri besleyecek ve saha çalışmalarını toplayacak birçok hoca getirildi, ciddi bir bütçe harcanıyor. Bize de bir takvim belirlendi. 2 toplantıya davet edildik ve bilgiler gelmediği için bir huzursuzluk başlamıştı. Bize hiçbir veri gönderilmeden toplantıya çağrıldık. Bütün Akademik Oda yöneticileri bu memnuniyetsizliği dile getirildi. Süreç çok yavaş işliyor. 2025 yılı sonunda onaylayacağımız söyleniyordu fakat ben o zamana yetişeceğini bilmiyorum. Çekincelerimizin ne kadar karşılık göreceği bir sonraki danışma kurulunda görülecek. Bursa çok zor bir şehir. Ne kadar hoca getirilirse getirilsin, Akademik Odalar’dan yardım alınmadan bu süreci geçirmek çok zor” açıklamalarında bulundu.

“KAÇAK YAPIYA KARŞI GEREKLİ ADIMLAR ATILMIYOR”

Gaziakdemir, Kükürtlü kentsel dönüşüm projeleri için dava açtıklarını dile getiren Şimşek, kamu yararına olmayan hiçbir projenin arkasında olmadıklarına vurgu yaptı. KUDEB’in önemine dikkat çeken Şimşek, Türkiye’de birçok şehirde olduğunu ve Bursa’nın büyük eksikliği olduğunu söyledi. Şimşek, “Nilüfer’de 2020’den beri ruhsatsız birçok bina yapıldı. Biz de bu fazlalıklarla hayır işi yapılması yönünde talepte bulunduk. Kadın Sığınma Evi, Öğrenci Yurdu yapılması yönünde taleplerimizi ilettik. Ortak akıl tam anlamıyla yürümedi. Akademik Kurul kurulacaktı fakat o da kurulmadı ve hepimiz bundan çok rahatsızız. En kıymetli yerlerimiz, tarım alanlarında kaçak yapının önüne halen geçilemiyor. Kaçak yapıyla ilgili net duruş hala göremiyoruz. Tüm yetkili idarelere gerekli yazılarımızı yazdık ve ilgili çalışmaların yapılacağı söyleniyor. İlgili çalışma değil direkt yıkılması lazım. Ovanın ortasına bir cemaat yeri yapılıyor ve gereği yapılmıyor. Kaçak yapıya karşı çok umutlu değiliz. 6 tane kesik kolonla bina halen duruyor. İlgileneceğiz dediler ama o binalar hala ayakta duruyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir