Muhalefet Meclis’te EYT’yi unutturmuyor!

Meclis Genel Kurulundan muhalefetin gündeminde yine EYT vardı.

Muhalefet Meclis’te EYT’yi unutturmuyor!

En düşük emekli maaşının bin 500 liradan 2 bin 500 liraya çıkarılmasıyla ilgili yasa teklifinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında EYT de sık sık gündeme geldi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’teki konuşmasında şunları söyledi:

“Emeklilikte insan onuruna yakışan bir maaşı her emekli hak etmektedir. Bu yüzden İYİ Parti olarak Komisyonda ‘En düşük emekli asgari ücrete endekslensin.’ teklifi verdik ancak Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildi; şimdi, burada, bu önergeyi tekrar veriyoruz. Tam olarak yeterli olmasa bile en düşük emekli maaşının asgari ücrete yani 4.250 liraya çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca, emekliler için muayene, ilaç katılım payı ve fark ücreti kaldırılmalıdır. Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere verilen ikramiye en az asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.

‘İNTİBAK VE EYT ÇIKARILMALI’

AKP’nin 2008 yılında çıkardığı yasayla bozulan sistem adil bir intibak yasasıyla düzenlenmeli, Bağ-Kur ve SSK emeklileri ile 2008 öncesi ve sonrası emekli olanların maaşları arasındaki farklılıklar giderilmelidir. Öğretmenler, polisler, hemşireler gibi meslek gruplarında çalışanlara 3600 ek gösterge hakkı tanınmalı, böylece emeklilik koşullarında da ciddi bir şekilde iyileştirme yapılmalıdır. Emeklilikte yaşa takılanların sorunları da bir an önce çözülmelidir.”

‘EYT MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de emekli sendikalarının taleplerini Meclis kürsüsüne taşıyarak, “Emekli maaş alt sınırı en az asgari ücrete eşitlenmelidir, maaşlar millî gelire endeksli olmalıdır, ücret farkları giderilmelidir, EYT mağduriyeti, gaspı giderilmelidir, sağlık hizmetlerinde katkı payı kaldırılmalıdır, emekli sendikalarına kapatma davaları geri çekilmeli, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.” dedi.

‘EYT’YE KAYNAK YOK ZENGİNE VAR’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da konuşmasında “Emeklilere 2 bin 500 lirayı reva gördünüz, en düşük emekli maaşını 4 bin 250 liraya çıkarmak için 80 milyar lira lazımdı. ‘Kaynak yok.’ diyorsunuz ama iş dolar garantili faize gelince yüz milyarlarca lira kaynağı bir avuç zengine aktarmak için ‘Kaynak var.’ diyorsunuz. Emeklilikte yaşa takılanlara ‘Kaynak yok.’ diyorsunuz ama dolar garantili faize gelince arkadaşlar, yüz milyarca lirayı aktarmayı hak görüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir