NASA’nın geliştirdiği en büyük uzay aracı Europa Clipper’ın 5 yıl sürecek Jüpiter yolculuğu başladı

NASA’ya ait bir uzay aracı, Jüpiter’in uydusu Europa’yı keşfetmek ve uydunun derinlerindeki gizli okyanusunda yaşam belirtisi olup olmadığını ortaya çıkarmak üzere Pazartesi günü fırlatıldı.

NASA’nın geliştirdiği en büyük uzay aracı Europa Clipper’ın 5 yıl sürecek Jüpiter yolculuğu başladı

Europa Clipper adı verilen aracın Jüpiter’e ulaşması beş buçuk yıl sürecek ve burada gazdan oluşan dev gezegenin yörüngesine girerek Europa uydusuna ilerleyecek.

Bilim insanları Europa’nın buzlu kabuğunun altında derin, büyük bir okyanus olduğundan neredeyse eminler. Suyun olduğu yerde yaşam da olabilir. Bu da Europa’yı, yaşam arayışı için en umut verici yerlerden biri haline getiriyor.

Fakat Europa Clipper uyduda yaşam belirtisi aramayacak, çünkü bu yönde bir donanıma sahip değil. Bunun yerine, yaşamı sürdürebilecek gerekli bileşenlere odaklanacak, buzun altındaki uygun koşulları inceleyerek organik bileşikler ve diğer ipuçlarını arayacak.

 

Milton Kasırgası fırlatma sürecini geciktirdi

SpaceX, 3 milyar kilometrelik yolculuğu için uzay aracını Falcon Heavy roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlattı.

5,2 milyar dolarlık (178,17 milyar Türk Lirası) görev, transistörler yüzünden neredeyse raydan çıkıyordu.

NASA’dan yetkililer, Clipper’ın transistörlerinin Jüpiter’in yoğun radyasyon alanına karşı tahmin edilenden daha savunmasız olabileceğini ilkbahara kadar fark etmedi.

Clipper, 49 Europa uçuşunun her biri sırasında birkaç milyon göğüs röntgenine eş değer boyutta radyasyona maruz kalacak.

Kurum, Eylül ayında görevin planlandığı gibi ilerleyebileceği sonucuna varmadan önce aylarca her şeyi gözden geçirdi.

Milton Kasırgası da endişeleri artırarak fırlatmanın birkaç gün gecikmesine neden oldu.

Güneş panelleri açıldığında bir basketbol sahası büyüklüğünde olan Clipper, Jüpiter’e yolculuğu sırasında yer çekimi desteği için önce Mars’ın, ardından Dünya’nın yanından geçecek.

Yaklaşık 5.700 kg ağırlığındaki uzay aracının, güneş sisteminin en büyük gezegenine 2030 yılında ulaşması bekleniyor.

120 kilometre derinliğinde bir okyanus

Clipper her 21 günde bir Jüpiter’in etrafında dönecek. Bu günlerden birinde Jüpiter’in etrafında bilinen 95 uydudan biri olan ve boyut olarak kendi Ay’ımıza yakın olan Europa’ya yaklaşacak.

Araç Europa’nın 25 kilometre kadar altından geçecek. Bu daha önceki birkaç denemeden çok daha yakın sayılıyor.

Yine araçtaki radar, Europa’nın 15 kilometre ila 24 kilometre kalınlığında olduğuna inanılan buz tabakasına nüfuz etmeye çalışacak. Aşağıdaki okyanus ise 120 kilometre ya da daha derin olabilir.

Araçta radyasyona karşı koruma için yoğun çinko ve alüminyum duvarlı bir kasada saklanan hassas elektronikleriyle birlikte dokuz alet bulunuyor. Keşif 2034’e kadar sürecek.

Bilim insanlarına göre, Europa’da yaşam için elverişli koşullar bulunursa, bu durum güneş sistemimizdeki ve ötesindeki diğer okyanusun olduğu dünyalarda da yaşam olasılığının önünü açacak.

Yeraltı okyanusu ve gayzerleriyle Satürn’ün uydusu Enceladus da bir diğer önemli aday.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir