özler kalbin aynasıdır diye hep söylenir. Ancak gözleriniz hayatınızla ilgili pek çok sırrı ele veriyor olabilir. British Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir çalışma, herkesin şaşırdığı bir sonucu ortaya çıkardı.
Uluslararası bir çalışma ekibi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları şaşkına çevirdi. Yapılan çalışmada gözlerimizin yaşam süremiz hakkında bilgiler verdiği ortaya kondu.
Söz konusu olan çalışmaya göre bir kişinin retinası biyolojik yaşı ve ölüm riski arasında ilginç bağlantılar olduğunu ortaya çıkardı.
Toplamda 47 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada bakın retinanız nasıl biyolojik yaşınızı ele veriyormuş görelim.
ARAŞTIRMADA ŞAŞIRTAN SONUÇ
Gözünüzün arkasında bulunan ve görsel bilgileri kaydeden, ışığa duyarlı milyonlarca hücreden oluşan retina hakkında yapılan araştırma biyolojik yaşın belirtilerini barındırdığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre retinası biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin önümüzdeki 10 yıl içinde ölüm olasılığını daha yüksek olduğu aktarıldı.
Araştırma ekibi tarafından retinanın biyolojik yaşı ve kişinin kronolojik yaşıyla karşılaştırdı ve birçok kişide retina yaşı farklı bulduğu kayıtlara geçti
. Bu farklılıklar kalp rahatsızlıkları veya kanser riski dışında farklı ölüm riskleriyle ilişkilendirildi.
Bu sonuca göre yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi, yaşam tarzı farklılıkları ve etnik köken gibi faktörlerde dikkate alındı. Bulgulara göre bilim insanları 40-69 yaş aralığındaki her bir yıllık artış için, bir nedeni olsun veya olmasın ölüm riskinde sırasıyla %2’lik bir artış gözlemledi.
Çalışmada bulunan uzmanlar ise bir kişinin retina yaşını doğru şekilde tahmin etmek için derin öğrenme adında bir yapay zekayı kullandı.
Ekibe göre sağlık durumu iyi olan katılımcıların sağ gözünden alınan 19.200 fundus görüntüsüyle tarama modeli doğrulandı. Tahmini retina yaşı ve gerçek ya arasında üç buçuk yıl içinde genel bir doğru ilişki olduğu gözlemlendi.
Araştırma sonuçlarına göre ise retinaları gerçek yaşından daha yaşlı olan bireyler ‘hızlı yaşlananlar’ kategorisine yerleşti. Genel olarak çalışmanın %28’i beş yıllık bir farka, %4,5’i ise 10 yıldan fazla retina farkına sahip.
Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılara göre ise retinal yaş farkı ve ölüm riski arasında devam eden doğru, güçlü bir orantı olduğu saptandı. Yaşlanmanın potansiyelbir biyolojik belirtici olduğu da kabul ediliyor.
YORUMLAR