Netflix, Oscar Wilde’ın ‘Dorian Gray’in Portresi’ne modern yorum getiriyor

Netflix, Berlanti Productions ve Warner Bros Television işbirliğiyle, Oscar Wilde’ın klasik eseri “Dorian Gray’in Portresi”ni modern bir yorumla yeniden hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Netflix, Oscar Wilde’ın ‘Dorian Gray’in Portresi’ne modern yorum getiriyor

“The Grays” adlı dizi, Viktorya dönemi Londra’sı yerine günümüz güzellik endüstrisinde geçiyor.

Dorian Gray ve Basil Hallward karakterleri ise Doran ve Basil Gray adında kardeşler olarak yeniden kurgulandı. Ancak romanda Basil, Dorian’a aşık olan ve onun portresini yaratan bir sanatçı.

Bu nedenle Wilde’ın romanındaki iki ana karakterin kardeş olarak yeniden kurgulanmasının, romandaki homoerotik temaların çoğunu ortadan kaldırdığı tartışmaları ortaya çıktı. Ayrıca, Deadline’ın haberine göre, Dorian’ın adının “Doran” olarak değiştirilmesinin karakterin cinsiyet değiştirmiş bir versiyonu olabileceğini ima etti.

Oscar Wilde
Oscar Wilde AP

“Dorian Gray’in Portresi”ndeki homoerotik içeriğin çıkarılması, eserin önemli tarihsel bağlamının göz ardı edilmesi anlamına geliyor. Wilde, 19. yüzyılda yaşamış İrlandalı bir eşcinsel yazar olup, birçok klasik edebi eserin yanı sıra, eşcinselliği nedeniyle ağır ahlaksızlık suçundan mahkûm edilmesiyle de biliniyor.

Wilde’ın mahkûmiyetine yol açan duruşmalar sırasında, “Dorian Gray’in Portresi” Wilde’ın ahlaki karakterine yönelik bir kanıt olarak sunuluyor.

O dönemde Wilde’ın romanı homoerotik temaları nedeniyle tartışmalara yol açmış ve ardından WH Smith, romanın ilk basıldığı derginin tüm kopyalarını geri çekti.

Roman ilk olarak 1890 yılında Lippincott’s Monthly Magazine’de yayınlanmış, ardından 1891 yılında tam haliyle olarak basıldı. Wilde’ın dergiye gönderdiği orijinal metindeki 500 kelime, Lippincott’s tarafından yayımlanmadan önce çıkarıldı.

Öykünün editörü J.M. Stoddart, Basil’in hiçbir kadını sevmediğini ve Dorian’a “romantik bir duyguyla” taptığını itiraf ettiği sahneleri çıkarıldı.

“Dorian Gray’in Portresi”nin çıkarılan bölümleriyle birlikte orijinal versiyonu 2011 yılında Belknap Press tarafından yayımlandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir