New York Belediye Başkanı Adams’a soruşturma: Türk hükümetiyle ilişkilerine dair bilgi istendi

Federal savcılar, New York Belediye Başkanı Adams’ın programı, yurt dışı seyahatleri ve Türk hükümetiyle olası bağlantıları hakkında bilgi talep etti.

New York Belediye Başkanı Adams’a soruşturma: Türk hükümetiyle ilişkilerine dair bilgi istendi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinin Belediye Başkanı Eric Adams’ın büyük bir jüri tarafından federal suçlamalarla itham edildiği ileri sürüldü.

Konuyu kamuoyu önünde tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla Associated Press (AP) haber ajansına konuşan iki kişiye göre, Adams’a yönelik suçlamaları detaylandıran iddianamenin perşembe günü açıklanması bekleniyordu.

Manhattan’daki ABD savcılık ofisi bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Resmi konutunda yaptığı bir konuşmada Adams, görevde kalacağını söylerken, karşılaşabileceği herhangi bir suçlamayı “tamamen yanlış, yalanlara dayalı” olarak nitelendirdi.

Adams, “Her zaman biliyordum ki, hepiniz için yerimde durursam hedef haline geleceğim – ve hedef haline geldim. Bu adaletsizliklere karşı gücümün ve ruhumun her zerresiyle mücadele edeceğim,” dedi.

Adams’ın hangi yasaları çiğnemekle suçlandığı ya da mahkemeye ne zaman çıkacağı henüz belli olmadı.

Federal müfettişler yaklaşık bir yıl önce Adams’ın elektronik cihazlarına, kısmen kampanya bağışlarına ve Adams’ın Türk hükümetiyle ilişkilerine odaklanan bir soruşturmanın parçası olarak el koymuştu. Suçlamalar mühürlü olduğu için aynı konularla ilgili olup olmadıkları bilinmiyor.

İddianame ilk olarak The New York Times (NYT) gazetesi tarafından duyuruldu.

Adams, New York tarihinde görevdeyken hakkında suçlama açılan ilk belediye başkanı oldu. İstifa etmesi halinde yerine kentin kamu avukatı Jumaane Williams geçecek ve Williams da özel bir seçim düzenleyecek.

New York Valisi Kathy Hochul, Adams’ı görevden alma yetkisine elinde bulunduruyor. Hochul’un sözcüsü Avi Small çarşamba günü geç saatlerde bir açıklama yaparak, “Vali Hochul bu ilgili haberlerin farkında ve durumu takip ediyor. Konu kolluk kuvvetleri tarafından teyit edilene kadar daha fazla yorum yapmak erken olacaktır,” dedi.

Adams yönetimine yönelik federal soruşturmalar ilk kez 2 Kasım 2023 tarihinde, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarının sabahın erken saatlerinde Adams’ın baş bağışçısı Brianna Suggs’ın Brooklyn’deki evine baskın düzenlemesiyle kamuoyuna yansımıştı.

O dönemde Adams yasalara uyduğu konusunda ısrar etmiş ve kampanyasından herhangi birinin yasa dışı davranmış olması durumunda “şoke olacağını” söylemişti.

Günler sonra FBI ajanları belediye başkanının telefonlarına ve tabletine Manhattan’daki bir etkinlikten ayrılırken el koydu.

Federal savcılar, soruşturmalar hakkında konuşmayı reddetti, ancak davaların unsurlarına aşina olan kişiler, Adams’ın üst düzey yardımcıları, bu yardımcıların akrabaları, kampanya bağış toplama ve polis ile itfaiye departmanlarının olası nüfuz ticaretini içeren çok sayıda, ayrı soruşturma başlatıldı.

Türk hükümetiyle olası bağlantıları hakkında bilgi talep edildi

İddianame, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu onlarca dünya liderini New York’a getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun tarihlerine denk geldi.

Yaz boyunca federal savcılar Adams’a, kampanya koluna ve Belediye’ye mahkeme celbi göndererek belediye başkanının programı, yurt dışı seyahatleri ve Türk hükümetiyle olası bağlantıları hakkında bilgi talep etti.

Manhattan savcıları tarafından başlatılan geniş kapsamlı soruşturmalara ek olarak, Brooklyn’deki federal savcılar Adams’ın yakın yardımcılarından bir diğeri olan ve şehrin Çinli Amerikalı topluluklarından binlerce dolar kampanya bağışı toplayan ve daha sonra Asya işleri direktörü olan Winnie Greco’yu soruşturuyor.

Greco, FBI’ın mülklerinde yaptığı aramalar hakkında kamuoyu önünde yorum yapmadı ve belediye için çalışmaya devam ediyor.

Bu soruşturmalar sürerken, federal yetkililer yeni atanan geçici polis komiseri Thomas Donlan’ın evini de aradı ve polislik göreviyle ilgisi olmayan materyallere el koydu. Donlon aramayı doğruladı ve 20 yıldır elinde bulunan materyallerle ilgili olduğunu söyledi.

Adams çarşamba gecesi yaptığı konuşmada bu aramayı federal müfettişlerin yetkilerini aştığının bir kanıtı olarak gösterdi.

Suçlamaların açıklanmasından saatler önce ABD Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez, Adams’ı istifaya çağırdı ve bunu yapan ilk Demokrat oldu. Adams, Ocasio-Cortez’i kendini beğenmiş olarak niteleyerek küçümseyici bir tepki verdi.

Önümüzdeki yıl zorlu bir ön seçim bekleyen Adams, iddianamenin çarşamba gecesi kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte, belediye başkanlığı yarışında ilan edilen veya beklenen Demokrat rakiplerinin çoğu da dahil olmak üzere, birçok istifa çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

Şehrin denetçisi Brad Lander ise iddianamenin “New Yorklular için üzücü bir gün” olduğunu söyledi.

Eyalet Senatörü Zellnor Myrie ise bu durumun “belediye başkanına umut ve inanç bağlayan pek çok siyah New Yorklu için özellikle acı verici” olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir