Aydın ve çevre iller başta olmak üzere 2 binden fazla sanatseveri antik tiyatroda buluşturan oyun, amfi tiyatronun da muhteşem atmosferi ile görsel şölene dönüştü.
İzleyicisini Anadolu’nun 6 bin yıllık mitolojik ve tarihi geçmişine götüren usta oyuncu, sahnedeki performansı ile ayakta alkışlandı.
Amfi tiyatronun 2 bin yıllık tarihi duvarlarına da yansıtılan görsellerle oyunu zenginleştiren Yıldız Kenter’in öğrencilerinden oyuncu Ayça Bingöl, Yönetmen Görkem Yeltan ve ekibi, trajedi ile komedinin iç içe geçtiği antik çağlardan Kurtuluş Savaşı’na uzanan oyunda Anadolu’nun farklı çağlarına tanıklık eden 16 kadının yaşam öyküsünü anlattı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren oyunu, eski Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Sultanhisar ilçe protokol üyeleri, davetliler ve sanatseverler soluksuz bir şekilde izledi.
Etkinlikle ilgili açıklama yapan Nysa Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, “Nysa’da bu bin 800 yıllık sahne binasının restorasyon çalışmaları sonrası belli bir aşamaya getirdik. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz restorasyon sonrası ilk kültürel etkinliğimizi Kültür Turizm Bakanlığımızın izinleriyle Nysa Antik kentinde bu akşam gerçekleştirdik. Değerli sanatçımız Ayça Bingöl buradaydı. Nysa’nın bu bin 800 yıllık sahnesinin önünde meşhur efsanevi sanatçımız Yıldız Kenter’in oyunu ‘Ben Anadolu’yu burada 16 kadın karakteri ile çok güzel bir şekilde canlandırdı. Bize Nysa’da bu akşam doyumsuz harika bir gece yaşattı. Ben Nysa Kazı Başkanı olarak çok mutlu oldum. Tiyatronun alt bölümü olduğu gibi doluydu. 2 bin kişinin üzerinde sanatsever vardı. Bütün sanatseverler, tiyatroseverler, çevreden, Aydın, İzmir Bölgesi başta olmak üzere İstanbul’dan, Bursa’dan geldiler. Gerçekten çok etkileyici, güzel bir akşam oldu. Kültürel etkinliklerimiz tabii ki belli çerçevede Nysa kazısının sponsorları olan destekleyicilerin, yüklenicilerin yapacağı bu tip etkinlikler burada devam edecektir. Tabi kültürel mirasımızın korunması ve bu konudaki duyarlılığın arttırılması, topluma yansıtılması açısından gerçekten bu önemli. Bu tip kültürel etkinliklerin hiçbir şekilde de tabii tarihi dokuya zarar vermeden yapılması, bu alanların halkça tiyatroların kullanılması çok önemli. Zaten Nysa Tiyatrosu çok eski bir gelenekle daha 70’li yıllarda burada Barış Manço, Belkıs Akkale konserler vermiş ve halkın belleğinde olan bir yerdi. Ve artık bu tip kültürel etkinliklerin burada yapılması deminde söylediğim gibi destekçilerimizden gelen talepler doğrultusunda gerçekleştireceğiz. Bu güzel ambiyansı yaşamak gerçekten çok hoştu” dedi. (İHA)
YORUMLAR