EBRU TAŞDEMİR- FİKRET TURAN / NORM HABER
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ‘Ne varsa Yıldırım’da var’ sloganıyla hayata geçirilen projeleri ve devam eden çalışmaları değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla paylaştı.
Oktay Yılmaz’ın açıklamalarının satır başı şu şekilde;
‘ORTAK AKILLA ŞEFFAF ÇÖZÜMLER’
“Hizmet anlayışıyla yol alıyoruz. İlçemizin değerlerinden yola çıkarak oluşturduğumuz bu Yıldırım yaklaşımımızla kentin ana sorunlarını cesaretle ele alıp tüm ve taraflarıyla değerlendirerek ortak akılla şeffaf ve ergonomik çözümler üretiyoruz. Biz yaptık demek için değil Yıldırım kazandı demek için birlikte hareket ediyoruz. Bu sayede hükümetimizin büyükşehir belediyemizin ve diğer kurum kaynaklarından da daha yüksek seviyede istifade ediyoruz. Tasarrufu, verimliliği, dijitalleşmeyi ve çevre. duyarlılığını en üst seviyede tutuyor. Kurumsal altyapımızı güçlendiriyoruz. Hem kadim değerlerimizden aldığımız hem de hemşehrilerimizle oluşturduğumuz sinerjiyle diyoruz ki. Ne varsa Yıldırım’da var.”
‘KENTİN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ İMAR VE KENTLEŞME’
“Kıymetli basın mensuplarımız, hiç şüphesiz ki kentimizin öncelikli gündemi imar ve kentleşme. Biz bu alandaki çalışmalarımıza öncelikle sağlıklı bir yasal altyapı oluşturarak başladık. Çünkü yetmişli ve seksenli yıllarda sanayileşme ve birlikte hızlanan köyden kente göçler, çarpık yapılaşmayı getirdi maalesef. Yıllar içerisinde yapılaşmalardan sonra gelen uydurma, mevcut duruma uydurma yani ıslahı imar planı da bir yapılan iyileştirme çalışmaları maalesef karşılık bulmadı. Birçok iptallerle karşılaştı. Öyle ki geçtiğimiz bu süreç içerisinde beş defa iptal bulan imar planlarından söz edebiliyoruz. İşte tam da burada bu iptallerin önüne geçmek kalıcı ve sağlıklı bir yasal zemin oluşturmak adın çalışmaları yaptık. Bakanlığımızla görüştük bu konuda yasal bir altyapının oluşmasını, yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini sağladık. Artık güvenle, imar planı yapıyor. Ardından da tapulandırma süreçlerini tamamlıyoruz.”
İki bin yirmi iki yılının tapu ve dönüşüm yılı ilan ederek beş milyon metrekarelik bir alanda otuz binin üzerindeki hak sahibine eski tarla tapularının yerine yeni aylık nizam imarlı arsa tapularını teslim etmeye başladık. Bununla birlikte kamulaştırma yapmadan kentimize yeni, eğitim, sosyal, kültürel, yeşil alanlar kazandırıyoruz. Değirmenlidere ve Karapınar mahallelerinde tamamladığımız bu süreçlerde hem bölgenin çevresini değiştirmeye hem de yeni sosyal yaşam alanları kazandırmaya başladık. Kentsel dönüşüm derken sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından bahsetmiyoruz. Depreme dayanıklı modern binalarla birlikte kent kimliğine katkı sağlayan insanımıza yeni sosyal yaşam alanları sunan parklarıyla, yollarıyla, hizmet merkezleriyle beraber modern ve yeni bir Yıldırım’dan bahsediyoruz. Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projemiz yüz bin metrekarelik bir alanda gerçekleşti. Bu alanın kırk bin metrekaresini sosyal yaşam alanlarına ayırdık. Dokuz yüz kırk dört konut yıkarak yerine sadece bin iki yüz kırk dört yeni model ve depreme dayanıklı konutlar inşa ediyor hem kadim Yıldırım’a yakışan hem de mahalle kültürü oluşturan alanlar meydana getirdik.”
“Arabayatağı’nda, Çınarönü’nde, Davutkadı’da, MimarSinan’da da kentsel dönüşüm projelerimizi, çalışmalarımızı sürdürürken diğer taraftan Büyükşehir Belediyemizin Yetmişbeşinciyıl, Yiğitler ve Eselerler bölgesine de sürdürdüğü dönüşüm çalışmaları yine özel sektöre verdiğimiz destekle birlikte Piremir’de, Davut Dede’de, Davutkadı’da, Sinandede’de, Beyazıt’ta kentimizin birçok noktasında Karapınar’da dönüşüm çalışmalarının hız kazandığına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Hamdolsun ki yaptığımız çalışmalar, yürüttüğümüz imar planlar ve imar uygulama süreçleri kentsel dönüşüm projelerinin bir bir hayata geçmesine vesile oluyor.”
‘KONFORLU VE HIZLI ULAŞIM İÇİN GAYRET SARFEDİYORUZ’
“İmar ve kentleşme bizim en öncelikli konumuz olmakla birlikte ulaşım da hiç şüphesiz ki kentlerin öncelikleri arasında. Biz de imar uygulamaları, kamulaştırma çalışmaları ve yol düzenlemeleriyle birlikte güvenli, konforlu ve hızlı bir kent ulaşımı sağlamaya gayret ediyoruz. Ankara yolu caddesine paralel olarak Erdoğan Caddesi’ni kentin bir ucunda diğer ucuna. temas edecek şekilde otuz metre genişliğinde alternatif bir güzergah olarak düzenliyoruz. Şu anda burada kamulaştırma süreçleri devam ediyor işin sonuna yaklaştık. Bu yol sayesinde tam beş mahallemizi de aynı zamanda birbirine bağlamış olacağız. Ankara Yolu Caddesi’ne oluşturduğumuz dikey yollarla birlikte de yine mahalle içerisindeki trafiği rahatlatmış olacağız. Kent estetiği noktasında da bu bölgelerde ihtiyaç duyulan çalışmaları beraberinde yürütüyoruz. Tüm bu yol çalışmalarımızda kullandığımız asfaltı da. Yıldırım Belediyesi olarak kendi asfalt üretim tesislerimizde üretiyoruz. Yüksek bir kapasiteye sahibiz burada. Kapasite fazlamızı da diğer kurumlarla başta belediyelerimiz olmak üzere diğer kurumlarla. paylaşarak hem kamu kurumlarının çok daha uygun şartlarda asfalt temin etmesini sağlıyor hem de buradan elde ettiğimiz geliri de Yıldırım’ın cadde ve sokaklarının asfaltlanmasının maliyetini sıfıra indiriyoruz. İmar kentleşme ve ulaşımdan bahsettik. Ancak Bursa’nın yeşil kimliği bizler için son derece önemli. İlçe genelindeki bir buçuk milyon metrekarelik yeşil alanı tam iki katına çıkararak üç milyonluk bir aktif yeşil alanı hedefledik. Hamdolsun ki bu hedefimizi de gerçekleştirmemize çok az kaldı.”
“Yeşil enerjiyle yüzümüzü dönerek yapımına devam ettiğimiz lojistik merkezi projemizin çatısına güneş enerji santrali kuruyoruz. Bu santralden sokaklarımızı aydınlatmayı, hizmet binalarımızın enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Bu şekilde aylık iki milyon TL tasarruf etmiş olacağız. Bu sayede de hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağız. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için çok kıymetli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Uyumayan Kütüphane projesi bir anda tüm şehrin gözde mekanı haline geldi. Geçen bir buçuk yıllık süre içerisinde kütüphanemize on beş bin altı yüz gencimiz üye oldu. Kütüphanemiz on sekiz ayda 320 bin 703 kez ziyaret edildi. Şimdiye kadar 24 bin 800 çağrıda gençlerimize ödünç verdik.
Mimar Sinan kütüphanemizde de 10 bin eser, sınırsız internet hizmeti, bilgisayar laboratuvarı ve yine ikramlarıyla birlikte gençlerimizin istifadesine sunacağız. İnşallah yakın bir zamanda açılışını birlikte gerçekleştireceğiz.
İlçemizdeki sosyal yaşam alanlarını, fiziki mekanlarımızı genişletiyoruz. Engelli bireylerimiz için Makbule Tevfik Yıldırım engelsiz yaşam merkezimizi yakın bir zamanda inşallah açılışını gerçekleştireceğiz. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezimiz yine Yıldırım Gençlik İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi limitler formatında yaptığımız bu projeyi de inşallah yakın bir zamanda ilk kazma vunup inşaatına başlayıp iki bin yirmi üç yılı içerisinde de gençlerimizin istifadesine sunacağımız önemli bir proje olacak.
Festivaller gerçekleştiriyor. Geniş bir yelpazede kültür ve sanat organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Özellikle gençlerimizin kendilerini gerçekleştirebilecekleri kültür, sanat ve eğitim çalışmalarımızı çeşitlendirerek de gerçekleştirmeye, bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz. Bursa’daki en büyük spor tesisi olan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’ni hizmete aldık. Her mahallemize gençlerin, kadınların, çocukların yararlanabileceği yeni spor tesisleri kazandırmaya devam ediyoruz. Yaz ve kış spor okullarımızda her yaştan çocuğumuz. spor eğitimleri alıyor. Sadece iki bin yirmi iki yaz okullarında otuz binin üzerinde çocuğumuz bu spor tesislerimizde istifade etti. Bizler burada çocuklarımıza, hemşehrilerimizin tüm ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap vermeye gayret ediyoruz. İş arayan tüm hemşehrilerimize faydalı olmak amacıyla Yıldırım İstihdam ve Sosyal İnovasyon Merkezi’ni kurduk. Bu proje vesilesiyle özel gereksinimi olan bin doksan dokuz hemşehrimiz, 6 bin 406’sı kadın, 13 bin 277 erkek olmak üzere toplam 20 bin 280 de iş sahibi yaptık. Ayrıca oluşturduğumuz 22 kadın girişimcilik merkezi ve 8 kadın kooperatifiyle birlikte de kadınlarımızı hem ev ekonomisine katkı sağlamalarını hem de ticari hayatta daha aktif rol almalarına destek olduk.”
‘NE VARSA YILDIRIM’DA VAR’
“Bu çalışmalarımızın yanı sıra farklı projelerle de kent ekonomisine katkı sağlıyoruz. Yıldırım’ın dünyaya açılan kapısı olan Vişne Ticaret Bölgemizde yaptığımız imar daha öncelikli alanlar oluşturuyor. Yeni Vişne Ticaret Merkeziyle birlikte de sektöre yeni bir vizyon katmayı hedefliyoruz. Yaygınlaşan e-ticaretle birlikte lojistik merkezide büyük bir önem kazandı. Konum itibariyle otobanın ve yakın çevre yolunun sıfır noktasında bulunan Samanlı bölgemizde Yıldırım Lojistik Merkezi inşaatımızla çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte hem kent ekonomisini güçlendirecek hem de istihdama önemli katkılar sağlamış olacağız. Ayrıca lojistik merkezindeki depoların satışından ve kiralanmasından da kentsel dönüşüm çalışmalarımıza 500 yüz milyon TL’nin üzerinde bir kaynak oluşturuyoruz. Bizler her bir hemşehrimizin bizlere, belediyemize en hızlı şekilde ulaşmasını istiyoruz. Yıldırım İletişim Merkezi üzerinden hemşehrilerimiz belediyemize yedi gün yirmi dört saat kolaylıkla ulaşabiliyor. İlettikleri taleplere ilgili müdürlüklerimiz hızlı şekilde müdahale ederek çözümler üretiyoruz. Artık iletişim kanalları genişledi. Hemşehrilerimizin işlemlerini belediyemize gelmeden, mobil belediye uygulamamızla kolaylıkla yapabiliyor, sosyal medya, WhatsApp ve web sitesi üzerinden de taleplerine hızlıca karşılık bulabiliyor. Manevi şahsiyetleri ve kadim mimari değerleriyle gerçek anlamda kentsel dönüşüm projeleriyle günden güne genişleyen aktif iş adamlarıyla kütüphanemizle, sanatsal ve kültürel çalışmalarıyla çocuklarımızı geleceğe hazırlayan spor merkezleriyle toplumun her kesimine dokunan proje ve hizmetleriyle değişen ve gelişen bir Yıldırım var. Kent kimliği, komşuluk, dayanışma ve birliktelik Yıldırım’dalar. Bursa’da Yıldırımlar ne varsa Yıldırım’da var.”
YORUMLAR