ONKODAY Bilim Kurulundan HPV aşısı açıklaması

Aşı ile önlenebilen tek kanser türü olan rahim ağzı (serviks) kanserinde tartışmalara son verecek açıklamalar konunun uzmanlarından geldi. Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği ONKODAY Bilim Kurulu, HPV aşısının bilimsel olmayan açıklamalar ile yıpratılmaması gerektiğinin önemini vurguladı.

ONKODAY Bilim Kurulundan HPV aşısı açıklaması

Kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olan rahim ağzı kanseri Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yılda yaklaşık 500 bin kadında tespit ediliyor. Düzenli olarak yaptırılacak jinekolojik muayeneler ve PAP smear testiyle birlikte bu kanser türü erken tanınabiliyor. Bunun yanında rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilen tek kanser türü olarak biliniyor.

ONKODAY Bilim Kurulu, HPV aşısı ile ilgili yapılan bilimsellikten uzak açıklamaların toplumsal olarak topyekun mücadele verdiğimiz kanser hastalığı için yıkıcı etkileri olabileceğine dikkat çekti. Kurul, “HPV aşısı, hem kadınları hem de erkekleri insan papillome virüsü olarak bilinen HPV virüsüne karşı birincil derecede korumak amacıyla yapılır. Kadınlarda özellikle rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı koruma sağlayan HPV aşısı, bunların yanı sıra HPV virüsünün neden olduğu vajina, vulva, penis veya rektum kanserine karşı koruma sağlamakla birlikte yine HPV’nin neden olduğu ağız, boğaz, baş ve boyun kanserlerine karşı da kişiyi korur. Bu yüzden hem HPV virüsüne hem de bazı kanser türlerine karşı HPV aşısı olmanın önemi büyüktür.” açıklamasını yaptı.

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı  Doç Dr. Mehmet Bayrak ise son günlerde sosyal medyada HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı korumadığı ,kısırlık ve felç yaptığı gibi hiç bir bilimsel dayanağı olmayan açıklamaların yaygın yer bulmasının endişe verici olduğunu kaydetti. Bayrak’ın açıklamasında şu cümlelere yer verildi.

“HPV aşısı şu arda dünyada 125 ülkede rutin aşı programına alınmış ve 15 yıldan uzun süredir yüz milyonlarca doz güvenle uygulanmıştır. Her ne kadar biz kadın doğum hekimleri kendi kişisel deneyimlerimiz ile de HPV aşısı olmuş kişilerde rahim ağzı kanseri öncül lezyonlarının ve genital siğillerin çok daha az oranda ortaya çıktığını gözlemlemiş olsak da bu durum kişisel deneyimimizdir ve bilimsel kanıt düzeyi düşük olan gözlemlerdir ve yanılgıya açıktır. Bu yüzden biz aynı zamanda bilim insanı olarak bilimsel metodolojinin sağladığı verilere göre bir yargıya ulaşırız. Aşı yapılmış insanları gözlemleyen uluslararası birlerce çalışmanın bize gösterdiği sonuçtan; HPV aşısının ciddi ve kalıcı bir yan etki yaratmadan rahim ağzı kanseri gelişimini ciddi anlamda ortaya koymuştur. Tüm bu çalışmaların sonucunda Dünya Sağlık Örgütü de HPV aşılamasında ulusal ve uluslararası hedeflere ulaşıldığı takdirde rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırılabileceğini belirtmiştir.

Rahim ağzı kanseri gibi tedavisi zor ve hayatı tehdit eden bir hastalığın önlenmesinde bilimsel gerçeklerden kopuk sadece sosyal medyada “tıklama” amacı taşıyan haberlerin yaygınlık kazanmasını kabul edilemez buluyoruz. Tüm toplumun bu tarz “haberlere” itibar etmemesini umuyoruz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir