Osmangazi’de Fetih Müzesi’nde Şeb-i Arus gecesi

Osmangazi Belediyesi ve Bursa Konyalılar Kültür, Yardımlaşma ve Derneği, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Hakk’a vuslatı olan Şeb-i Arus’un 749. yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenledi.

Osmangazi’de Fetih Müzesi’nde Şeb-i Arus gecesi
Osmangazi Belediyesi, 749 yıl önce hayata veda eden büyük düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlediği Şeb-i Arus gecesi ile andı. Bursa Konyalılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğinde düzenlenen Şeb-i Arus programına Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Işık ve görsel sunumlarla duygu dolu anların yaşandığı gecede, ilahi ve kasideler okunarak dualar edildi. Anma gecesinde sahne alan sema ekibi ise renkli tennureleri ve dönüşleri ile Ayin-i Şerif’ icra etti. Semazenlerin performansı salondaki kişilerin adeta yüreğine işledi.
“MEVLANA’NIN HER ÖĞÜTÜ ÜZERİNE KİTAP YAZILIR”
Geceye katılan AK Parti Bursa Muhammet Müfit Aydın, yaptığı konuşmada Mevlana gibi önemli şahsiyetlerin dünyadaki önemlerinin her geçen gün daha da artığına dikkat çekerek, “Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi maneviyatımızın ana unsurları olan şahsiyetleri, maneviyatımızın bu mihenk taşlarını iyi bilmek zorundayız. Hz. Mevlana, bizler için her biri için kitap yazılacak nitelikte olan öğütlerde bulunmuştur. Sevginin, hoşgörününve barışın mimarı Hz. Mevlana’nın hayatını, düşüncelerini ve manevi dünyamızı zenginleştiren felsefesini iyi bilmeliyiz. Verdiği öğütleri hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.
“ZAMAN MEVLANA’YI ANLAMA ZAMANIDIR”
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Halil Döner de, zamanın Mevlana’yı anlama zamanı olduğunu ifade ederek yaptığı konuşmasında, “Vuslatının 749. sene-i devriyesinde büyük mütefekkir, gönül insanı, sevgi medeniyetimizin mimarlarından Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerini rahmetle yâd ediyorum. Mevlana, arkasında sadece nice yazılı eserler ve sönmeyen fikirler bırakmamıştır. Aynı zamanda; aşk ile yoğurulmuş eserler, aşktan ilham almış fikirler bırakmıştır ki 750 sene sonra bile hala onun fikir ve eserleri bizlerin de düşünce dünyasına yeni pencereler, yeni ufuklar açıyor. Allah, ondan ve maneviyatımızı zenginleştiren bütün evliyalarımızdan, ilim adamlarımızdan ve Kur’an yolundan ayrılmayan bütün Müslüman kardeşlerimizden razı olsun. Dünyanın hoşgörüye, iyiliğe ve barışa en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde ömrünü hoşgörü, sevgi, aşka adamış Mevlana’nın dünyaya rehber olan felsefesini tüm gönüllere taşımak da bizim en büyük görevimizdir. Bunun için Mevlana Şiir Yarışması’nı 12 yıldır düzenliyor, 81 ilimizde gençlerimizin gönül dünyalarını zenginleştiriyoruz. Her şehre ve her gönüle ulaşabilmek için sadece bugün değil yılın 365 günü çalışıyoruz. Çünkü zaman, Mevlana’yı anlamak zamanıdır” diye konuştu.

Mevlana’nın sözleri ile konuşmasına başlayan Bursa Konyalılar Kültür, Yardımlaşma ve Derneği Başkanı Musa Bozkurt, ise şunları söyledi: “Geçmişten günümüze ışık tutan düşünürlerden biri olan Hz. Mevlana, öyle bir alim, din adamı, filozof ki ölümünden 749 yıl sonra bile farklı din, dil, ırk ve coğrafyadan insanları bir araya getirebiliyor. Allah sevgisini, hoşgörüyü, hiçliği, İslamiyet’i herkesin anlayabileceği şekilde şiir ve hikaye ile anlatması O’nun büyük bir İslam alemi olduğunu göstermektedir. Onun içindir ki Hz. Mevlana’nın fikirleri, benimsenmekte, yaşanmakta ve yaşatılmaktadır.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir