Otomotivde 7 Temmuz kararı değişti: Uygulama tarihi ertelendi

Avrupa ile aynı günde yani 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek araç güvenlik yönetmeliği (GSR 2) 31 Ağustos 2024 tarihine ötelendi. Karar Resmi Gazete’de yayımladı. Böylece 200 bin seviyesinde olduğu iddia edilen stokların gelecek 2 ay içinde satılması için ek süre yaratıldı. Sektör temsilcileri ise bu süre zarfında sıfır otomobilde kampanyaların hız kazanacağının altını çizdi.

Otomotivde 7 Temmuz kararı değişti: Uygulama tarihi ertelendi

Bir süredir görüşmeleri yapılan erteleme kararı için onay çıktı. Otomotiv sektöründe genel güvenlik yönetmeliği uygulamasının tarihi değişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin uygulama tarihi 7 Temmuz 2024’ten 31 Ağustos 2024’e ötelendi.

Kararla beraber hala stokta olan ve gelecek 2 ay boyunca ithal edilecek araçların mevcut yönetmelikle satışı için ek süre sağlandı.

iStock-1450095848

ÖTV’NİN YÜZDE 10’U KADAR CEZA

GSR 2 yönetmeliği, 7 Temmuzdan itibaren satılacak tüm sıfır araçlarda güvenlik seviyesini yükseltecek teknolojilerin bulunmasını şart koşuyordu. Bu teknolojilere sahip olmayan araçlar için üretici/ithalatçı firmalar Bakanlığa gerekli bilgileri bildirerek seri sonu tip onay belgesi ile işlemlerini ilerletebilecek. GSR II gereklerini karşılamayan araçları satan otomotiv şirketleri araç ÖTV’sinin yüzde 10’u tutarında ceza ödeyecek. Ayrıca satabilecekleri yönetmelik dışı araçların adet bazında sınırı 2023 yılında sattıkları otomobillerin yüzde 10’unu, hafif ticarilerin ise yüzde 30’unu geçemeyecek.

iStock-940290360

STOKLAR İÇİN EK SÜRE

Erteleme kararı ile 200 bin adetlerde olduğu iddia edilen stoklar ve önümüzdeki 2 ay boyunca satışta olacak araçlar için ek süre yaratılmış oldu. Otomotiv şirketleri stokları haricinde yeni üretim araçlarda GSR II şartlarını sağlayan otomobillere sahip olduklarını belirtiyorlardı.

OTOMOBİL TRAFİK (19)

KARAR PİYASAYI NASIL ETKİLEYECEK?

EBS Danışmanlık CEO’su Erol Şahin konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında alınan karar ile kampanyaların hız kazanacağını dile getirdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir