Özgür Özel ve Ümit Özdağ Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Olağan Genel Kurulu’nda

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bursa ziyaretleri kapsamında, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Olağan Genel Kurulu’na katılım sağlandı.

Özgür Özel ve Ümit Özdağ Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Olağan Genel Kurulu’nda

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bursa ziyaretleri kapsamında Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Olağan Genel Kurulu’nda bir araya geldi.

Düzenlenen 7. Olağan Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’na BAL-GÖÇ Genel Başkanı Emin Balkan seçildi.

Düzenlenen Olağan Genel Kurula, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz , İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışığlu, Siyasi partilerin il başkanları, ilçe başkanları da katıldı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, “Bizler Balkanların birçok ülkesinden göç etmiş ve yüz yıllardır göç eden Türkiye’nin birçok ilinde bulunan insanlarız. 400’ün üzerinde bulunan derneğimizle birlikte federasyon oluşturduk. Türkiye’nin pek çok yerinde bulunan insanımızın hem sorunlarıyla uğraşıyoruz hem de Balkan ülkelerimizde bıraktığımız 15 milyon civarında vatandaşlarımızın sorunlarıyla da ilgilenmek. Bizlerin birçok sorunu var. Makedonya’dan buraya gelen birçok insan vatandaşlık alamıyor” diyerek Balkan göçmenlerinin sorunlarını dile getirerek, Siyasi parti Genel Başkanlarından destek istedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bir Balkan Türkü olarak aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra genel başkanlıkta oturan ilk Balkan Türkü olmanın gururunu yaşıyorum. Vatan kaybetmenin ne demek olduğunu en iyi bizler biliriz. Gurbet ellere gelip, oralarda çalışmak, oralarda özünü kaybetmemek, vardığın yerin hem parçası hem tutkalı olmak, o ülkenin birliği ve bütünlüğüne, barışına katkı sağlamak, suça bulaşmayı aklından bile geçirmemek, bir aç varsa bir somon eksiğini ona paylaşmadan geçmemek… Balkan Türkü olmak bunu gerektirir. Şu yaygın coğrafyadaki dernekler hem bizim akrabalarımızı unutmamak hem de oralarda bulunan akrabalarımıza sahip çıkmak açısından çok önemli. 4’te 3 kalbimiz oradan atıyor. Birçok akrabamız orada” diyerek Bosna’yı unutturmamak gerektiğini söyledi.

“HİÇBİR BELEDİYE BAŞKANIMIZIN AKRABA KAYIRMACILIĞINA İZİN VERMİYORUZ”

Özel, “Bundan 32-33 yıl önce soykırım göz göze gelirken Türkiye’deki herkes üzerine düşeni yapıyordu. CHP’de üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Hollanda askeri bizimkileri silahlandırdı. Bir günde 867 insanımız katledildi. Şimdi Filistin’de ne oluyor? Yüzde 70’i kadınlar ve çocuklar olan Filistinliler’e İsrailliler tarafından katliam, soykırım yapılıyor. Kadınlara, çocuklara güvenli bölge olan yerleri vuruyorlar. Ben buradan Filistin’deki zalimi bitirmek, soykırımı bitirmek üzere çağrıda bulunuyorum. Netanyahu’yu alkışlayan herkesi kınıyorum. Elleri kırılsın. Geçen hafta Bayrampaşa’da Bosna Sancak Derneği’ndeydim. İnanılmaz keyifliydi. İstanbul’daki çok sayıdaki derneğimize ziyaretlerde bulunacağız. Bulgaristan’daki, Yunanistan’daki sorunları partiler üstü olarak ele almalıyız. Biz mecliste bu konuyla ilgili bir çalışma yapalım. AK Parti ile de temasta bulunup, hepimiz bir araya gelelim. 1995’te 231 azınlık okulu faaliyet gösterirken bugün Yunanistan’da 80 civarı okul var. Kendi eğitim sistemlerinden geçmiş olsun istiyorlar. Birkaç gün önce Heybeli Ada’da da İsmet Paşa’nın evindeydim. İsmet Paşa’nın oradaki mücadelesine dayanır. İsmet Paşa’nın en çok strese girdiği konular Balkan Türklerinin haklarıdır. Bugün de Türkiye’yi yöneten herkesin meseleyi İsmet Paşa kadar sıkı tutmalı. Batı Trakya’daki müftüleri sadece müftü olarak görmeyin onlar orada seçilmiş kanaat önderleri. Onlar orada çok önemli görev yapıyorlar, STK’lar büyük bir mücadele veriyorlar. Soydaşlarımıza güç veren yapılar. Batı Trakya’dan bir STK’nın talebi varsa başımızın gözümüzün üzerindedir. Hiçbir Belediye Başkanımızın akraba kayırmacılığına izin vermiyoruz. İstifa ettiriyoruz ama Balkan Türkleri ne istiyorsa yapılacak” diye konuştu.

“BALKANLARIN NE KADAR ÖZGÜRLÜĞÜNE DÜŞKÜN OLDUĞUNU GÖRMEK İSTEYEN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATINA BAKSIN”

Batı Trakya’nın önderi Sadık Ahmet’i rahmetle andığını söyleyen Özel, “Mümin Gençoğlu’nu da rahmetle anıyorum. Hepimizin üzerinde ortaklaşacağı bir husus var. Balkanlar’daki soydaşlarımız Türklerdir. Kendi yaşam biçimleri vardır, onlara karşı Türkiye’den bir patronaj ilişkisi kurmamak, ne dersek onu yapacaksınız gibi buyurganlıklar yapmamak lazım. Ana vatan, yavru vatan değil kardeş ülke, kardeş topluluklarımız onlar. Biz buradan oraya karışamayız. Bizim ilişkimiz, akraba ilişkisidir. Kendi seçtikleri müftüleri, hocaları olsun istiyoruz. Bizim orayla ilişkimiz ümmet ilişkisi değil, orasının başka bir yaşam biçimi var. Orasıyla bir ümmet ilişkisi kurmak sağlıklı değil. Onlar diledikleri gibi yaşarlar, ama biz bir ümmetçilik üzerinden bağ kurup, onların giydiğine, yediğine, içtiğine karışamayız. Balkanlar özgürdür. Balkanlar’ın özgürlüğe ne kadar düştüğünü görmek istiyorsanız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına baksın. Onun kurduğu Cumhuriyet’in neferleriyiz. Bunu kimsenin bambaşka hesaplarına alet etmeyiz. Biz hepinizi bir ve birlikte görmek istiyoruz. Biz ne yapmamız gerekiyorsa en iyisini yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.

“ZAMANINDA ‘TÜRK’ DİYE İNSANLARIN KATLEDİLDİĞİNİ UNUTMAMALIYIZ”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Biz millet olarak Balkanlarda yaşadığımız, Kafkaslarda yaşadığımız soykırımı yeterince hatırlamıyoruz. Artık hem Türkiye’de hem Balkanlarda bu yüz seneyi aşan soykırımın bir daha benzerlerinin yaşanmaması için güçlü bir şekilde tarih kitaplarında yerini alarak unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Burada, Girit’te, bugün Yunanistan olan coğrafyanın değişik yerlerinde gerçekleşen olayların ve en son Bosna Savaşı’nda insanların Türk diye katledildiğini, soykırıma uğradığını unutmamak gerekiyor” dedi.

“SINIRLARIMIZDAKİ GÜVENLİK SON DERECE AZ”

Özdağ, “Sınırlarımızdaki güvenlik son derece az. İçerde 13 milyon kadar insan var. Türk halkı adeta işgale dönüşen göç karşısında isyan ediyor. Bazıları çıkıp, ‘onlar misafir kalabilirler. Siz de Rumeli’den geldiniz’ diye cevap veriyorlar. Bu çok uygunsuz ve kabul edilebilecek bir cevap değildir. Bu insanları siz nasıl Suriyeli’yle Afgan’la bir tutarsınız kardeşim? Bu tarihe aykırıdır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir