TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, burada EYT düzenlemesine değindi.
Özel, ‘iktidarın, seçimi kaybedeceğini gördüğünü ve son çare olarak toplumdaki en büyük beklenti gruplarından biri olan EYT’ye sarıldığını’ söyledi.
EYT düzenlemesinin, 7 aydır siyaseten bekletildiğini, son bir aydır istismara varan şekilde geciktirildiğini savunan Özel, “İktidar, ‘EYT’liler ilk maaşı çeksinler, elleri sıcakken gelip bize oy atsınlar.’ denecek kadar bu siyasi istismarı devam ettiriyor.” dedi.
‘YENİ BİR MAĞDURİYET, KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in, EYT konusunda 5000 prim gününün geçerli olacağını söylediğini dile getiren Özel, şöyle devam etti:
“Kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975’e kadar kademelendirme var. Bu, yeni bir mağduriyet, kabul edilebilir değil. Yeni bir mağduriyet yaratmamak için mutlaka 9 Eylül 1999 ile 2008 arası sigortalılara yönelik bir kademelendirme lazım. Teklifte bu yok. Bağ-Kur kapsamında çalışan esnaflar ve çiftçiler için 9000, kadınlar için 7200 gün konusunda ciddi mağduriyet var. Bir tarafta 5000 diğer tarafta 7200, 9000 gün kabul edilebilecek bir şey değil. Buna müdahale etmek lazım. Düzenlemeyi bu kadar geç getirip mahzurlu taraflarının çözülmemesini kabul etmiyoruz.”
‘STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI’
Staj ve çıraklık mağdurlarını sürekli dile getirdiklerine değinen Özel, bu sesin duyulması gerektiğini belirtti.
Büro Emekçileri Sendikasına bağlı çalışanların mağdur olduğunu söyleyen Özel, “En önemlisi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı çalışanlarının geçmişte iki maaş ikramiye hakları vardı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bunu ellerinden aldı. EYT’yi yetiştirmek için belki sabahlara kadar uyumadan çalışmak zorunda kalacaklar ama cüzi bir iyileştirme var. Bunu kabul etmiyorlar. 3600 ek göstergede mağdur oldular, bu taleplerini iletiyorlar.” açıklamasını yaptı.
YORUMLAR