Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli ALKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Uykuder Genel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, Dünya Uyku Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi, elektronik cihazların yaygın kullanımı, gürültü kirliliği, düzensiz beslenme ve aşırı stres ile birlikte uyku hastalıklarının da arttığını belirten Prof. Dr. Lakadamyalı,
‘YETERSİZ UYKU DİKKAT DAĞANIKLIĞININ NEDENİ’
“Uykuda solunum bozuklukları, uykusuzluk ve uyku ritmi bozuklukluları başta olmak üzere uyku hastalıkları toplum sağlığını tehdit ediyor. Yetersiz uyku dikkat dağınıklığı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açarak trafik kazaları, iş performansında azalma ve ruh hali sorunlarına yol açıyor. Uyku yoksunluğunun giderilmesi obezite, hipertansiyon, depresyon ve alzheimer dahil olmak üzere pek çok hastalığın gelişimini engelleyerek sağ kalımı ve yaşam kalitesini artırıyor” dedi.
‘GÜN İÇİNDE ÇOK EGZERSİZ YAPMAYIN’
Vatandaşların uyku sorunlarını gidermelerine yönelik tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, “Düzenli bir egzersiz rutini sürdürün. Araştırmalar, egzersizin toplam uyku süresini, özellikle de vücut onarımı ve bakımı için önemli olan yavaş dalga uykusunu artırdığını gösteriyor. Ancak, gün içinde çok geç egzersiz yapmayın. Yatma saatine yakın egzersiz yapmak, enerji seviyelerini ve vücut ısısını artırarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Rahatlatıcı bir uyku ortamı oluşturun.”
‘STRESLİ DURUMLARI TARTIŞMAYIN’
Yatak odanızı mümkün olduğunca karanlık, serin ve sessiz tutun. Bilgisayar, TV ve telefon gibi elektronik cihazları yatak odanızdan uzak tutmayı unutmayın. Yatmadan hemen önce stresli veya kaygı uyandıran durumları tartışmayın veya bunlarla uğraşmayın. Egzersizin enerji seviyelerini ve vücut ısısını artırabileceği gibi, zor konuları tartışmak da gerilimi artıracak ve kalp atışlarının hızlanmasına neden olabilir. Yatmadan önce stresli konularla ilgilenerek uyku kalitenizi azaltmayın” diye konuştu.
YORUMLAR