Papa Francis, Doğu Timor’u ziyaret ettiğinde cinsel istismar skandalına sessiz kalacak mı?

Doğu Timor Katolik Kilisesi’nin başında bulunan Piskopos Carlos Ximenes Belo, 20 yıl boyunca erkek çocuklarına cinsel tacizde bulunduğu iddiaları üzerine aniden istifa ederek Mozambik’e taşındı.

Papa Francis, Doğu Timor’u ziyaret ettiğinde cinsel istismar skandalına sessiz kalacak mı?

Asya turuna devam eden Papa Francis’e, Doğu Timor’a yapacağı ziyaret sırasında Katolik kilisesinde çocuklara yönelik cinsel istismar konusunu ele alması çağrısında bulunuldu.

Kar amacı gütmeyen etkili bir kuruluş olan BishopAccountability.org tarafından yapılan çağrıda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en önemli başpiskoposlarından biri olan Kardinal Sean O’Malley’in Papa’yı cinsel istismara karşı konuşmaya ikna etmesi istendi.

Doğu Timor’daki iki önemli Katolik din adamı cinsel istismar iddialarının odağında yer alıyor. Bunlardan biri de daha önce Doğu Timor Katolik Kilisesi’nin başında bulunan Piskopos Carlos Ximenes Belo. Belo 1996 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü ve Doğu Timor’da ülkenin 2002 yılında Endonezya’dan bağımsızlığını kazanmasına vesile olduğu için büyük takdir toplamıştı.

Ancak Belo aynı yıl sağlık durumunu gerekçe göstererek aniden istifa etti ve Portekiz’e taşınmadan önce misyoner olarak çalışmak üzere Mozambik’e gönderildi.

Vatikan tarafından 20 yıl boyunca reşit olmayan erkek çocuklarına cinsel istismarda bulunduğu iddialarının ardından, 2022 yılında Vatikan tarafından gizlice çocuklarla veya Doğu Timor’la temas kurması yasaklandı.

BishopAccountability.org, Belo’nun Doğu Timor’da hala popüler olduğunu ve Doğu Timor Devlet Başkanı José Ramos-Horta gibi devlet yetkililerinin Belo’yu alenen övdüğünü ve ülkeye geri dönmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Doğu Timor’daki kilise, Belo ve diğer din adamlarının genç kızları taciz ettiğini itiraf eden popüler bir Amerikalı misyoner aleyhindeki iddialarını büyük ölçüde önemsemedi ya da şüpheyle karşıladı. Birçok kişi, bunun yerine ülkenin Endonezya’ya karşı verdiği kanlı bağımsızlık mücadelesi sırasında hayat kurtaran rollerine odaklandı.

Papa Francis’in Doğu Timor’a yapacağı ziyaret bu ülkeye ilk ziyareti olacak ancak Vatikan henüz Papa’nın taciz mağdurlarıyla görüşüp görüşmeyeceği ya da daha önce yaptığı gibi doğrudan bu konuya değinip değinmeyeceği konusunda bir yorum yapmadı.

Doğu Timor’un 1,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 98’i Katolik ve bu da ülkeyi Vatikan dışında dünyanın en Katolik ülkesi yapmakta.

Bishop Accountability’den Anne Barrett Doyle, piskoposların kahramanlık statülerinin ve kültürün yetişkinlere ve otorite figürlerine çok fazla güç verme eğiliminde olduğu Asya’daki toplumsal faktörlerin, dünyanın başka yerlerinde bu tür vakalar öfkeyle karşılanırken Doğu Timor’da piskoposlara neden hala saygı duyulduğunu açıklamaya yardımcı olduğunu söyledi.

Barrett Doyle, “Piskoposlar güçlüdür ve kilisenin baskın olduğu gelişmekte olan ülkelerde aşırı derecede güçlüdürler,” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir