Parlak ışık terapisi depresyon hastalarına umut olabilir

Yeni bir analiz, parlak ışık terapisinin (Bright Night Therapy – BLT), mevsimsel duygusal bozuklukların yanı sıra mevsimsel olmayan depresyon türlerinde de etkili olabileceğini gösterdi.

Parlak ışık terapisi depresyon hastalarına umut olabilir

JAMA Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, depresyon hastalarının yaklaşık yüzde 40’ı bu tedaviye yanıt verirken, kontrol grubunda bu oran yüzde 23’tü.

BLT, uzun süredir kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel duygusal bozukluk (Seasonal Affective Disorder – SAD) için öneriliyordu ancak bu yeni bulgular, depresyonun diğer türlerine sahip kişilerde de işe yarayabileceğini ortaya koydu.

Brezilyalı araştırmacılar, 2005-2024 yılları arasında yapılan 11 çalışmayı inceledi ve bu tedavinin daha geniş çapta ekonomik ortamlarda ilk basamak tedavi olarak kullanılabileceğini öne sürdü.

Analiz, BLT’nin depresyon semptomlarını azalttığını ve tedavi süresi ne olursa olsun olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi. Ancak araştırmacılar, parlak ışığın ruh hali üzerindeki etkisini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir