Pevrul Kavlak Bursa’da sert çıktı: O patronları unutmayacağız!

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, metal sektöründe 12 Ekim’de başlayacak toplu iş sözleşmesi müzakereleri öncesi Bursa’dan sert mesajlar verdi. İşçi ve emekçilerin pandemi sürecinde canları pahasına çalıştığını belirten Kavlak, işverene “Bize borcunuz var, o borcu tahsil edeceğiz” diye seslendi. Kavlak, “Sendikaya üye olan işçileri Kod 29’la işten atan ve bazıları burada, Bursa’da olan o patronları unutmayacağız. Vallahi de unutmayacağız… Billahi de unutmayacağız.” diye konuştu.

Pevrul Kavlak Bursa’da sert çıktı: O patronları unutmayacağız!

Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi’nin Podyum Davet’te yapılan 1. olağan genel kurulunda konuşan Kavlak, klasik bir sendika olmadıklarını söyledi:

‘HAKKIMIZI ALMADAN KİMSE BİZİ MASADAN KALDIRAMAZ’

“Türk Metal Sendikası klasik bir sendika değildir. Biz, ilklerin sendikasıyız. Yeniliklerin sendikasıyız. İş, örgütlenmeye gelince, evelallah, kimse elimizden kurtulamaz. İş, toplu sözleşmeye gelince hakkımızı almadan o masadan bizi kimse kaldıramaz. İş, direnmeye gelince de kimse sırtımızı yere getiremez. Ama bunlar bize yetmez. Biz, klasik olanla yetinemeyiz. Hayatın, ancak yenilendikçe yaşamaya değer olduğuna inanırız. Yani değişimden ve yeniliklerden korkmayız. Yıllar önce tasarlayıp hayata geçirdiğimiz sosyal sendikacılık anlayışımız işte bu düşüncenin ürünüdür…”

KADIN ÜYELERE ÇAĞRI

Türk Metal’ın 29 bin kadın üyesi olduğunu ve Bursa Şubesi Başkanının da bir kadın olduğunu hatırlatan Kavlak, “Bu yenilik, sendikamız için yeni ufukların kapısını aralayacak özellikle kadın üyelerimizin sendikal mücadelede önünü açacaktır. Yeni kurduğumuz Bursa Şubemizin çiçeği burnunda başkanı Selda Tekman’ın bu başarısı bütün kadın üyelerimize örnek olmalıdır.” dedi.

Türk Metal’in halen 220 bin üyesiyle en güçlü ve en örgütlü sendika olduğunu kaydeden Kavlak, şöyle devam etti:

‘MÜCADELEYE MESAFE KOYMADIK’

“Pandemi döneminde bile herkes faaliyetlerine ara vermişken biz hiç durmadık. 64 işyerinde 25 bin arkadaşımızı aramıza kattık. Sosyal mesafeye uyduk ama mücadeleyle aramıza hiç mesafe koymadık.”

‘XIAOMİ DİRENİŞİNİ KAZANDIK’

“Son dönemde ülkemizde sekiz cep telefonu fabrikası kuruldu. Bunlarda örgütlenmeye başladık. Yedisinde direne direne örgütlendik. Bakanlıktan yetkimizi aldık. Artık sözleşme aşamasına geldik. Ancak birinde sorun yaşadık. Haberlerde gördünüz, Xiaomi cep telefonu fabrikasında işveren çoğunluğu sağlayıp yetki almamıza rağmen üyelerimizi işten attı. Yalnızca sendikalı oldukları için çoğunluğu kadın olan 170 arkadaşımızı kapının önüne koydu. Peki, biz ne yaptık? Hemen direnişe geçtik. O işverene bu dünyayı dar ettik… Yok öyle yağma dedik… 170 arkadaşımızı geri aldırdık.”

‘O PATRONLARI UNUTMAYACAĞIZ’

“Bu ülkede bazı işverenler çalışma yaşamında dikensiz gül bahçesi istiyor. Sendikasız bir endüstri ilişkileri düzenini savunuyor. İstiyorlar ki işçiler boğaz tokluğuna çalışsın… İstiyorlar ki bir lokma, bir hırkaya razı olsun… İstiyorlar ki ellerine verilen üç kuruşu kabul edip bir de üzerine ‘Allah razı olsun’ desin… Yahu insaf edin, insaf… Kırk yıldır ucuz işçi cennetine çevirdiğiniz bu ülkede bu insanları sömürdüğünüz yetmedi mi? Bu sömürü düzenine son verene kadar bu yoldan dönmeyeceğiz… Sendikaya üye olan işçileri Kod 29’la işten atan ve bazıları burada, Bursa’da olan o patronları unutmayacağız. Vallahi de unutmayacağız… Billahi de unutmayacağız.”

‘İYİ BİR SÖZLEŞME YAPACAĞIZ’

“Sözleşme taslağımızı kamuoyuna açıkladık. İlk altı ay için ücretlerimize toplamda yüzde 29,57 artış talep ettik. Geçen hafta taslağımızı MESS’e verdik süreci başlattık. İnşallah bu ayın 12’sinde ilk oturumu yapacağız. Bu işi çok uzatmadan iyi bir sözleşme imzalayacağımıza yürekten inanıyorum.”

‘PANDEMİDE ÜYELERİMİZİ KORUDUK’

“Pandemi sürecini kazasız belasız atlatan sendikaların başında biz varız. Bu süreçte hiçbir üyemiz işinden olmadı. Kimse işten çıkarılmadı. Sağlık sorunları olan kronik rahatsızlıkları bulunan arkadaşlarımız bu dönemi evlerinde geçirdi. Bu üyelerimizin oranı yüzde 17… Yani 35 bin kişi, bu süreçte evinde kaldı. Ücretini tam aldı.”

‘TÜRK METAL ZORU BAŞARIR’

“Pandeminin neden olduğu sorunlar, işyerlerindeki duruşlar, ihracattaki daralma, otomobil ve beyaz eşya satışlarındaki azalma derken…İşimiz her geçen gün zorlaşıyor. Biliyorsunuz, bir de başımızda ÇİP sorunu var. Uzakdoğu’dan kaynaklanan bu sorun, işyerlerimizi zora sokuyor. Hiç beklenmedik duruşlar yaşanıyor. O nedenle işimiz kolay değil… Ancak şunu unutmayın… Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmaktır, derler. Türk Metal hep zoru başaran olmuştur.”

‘BORCU TAHSİL EDECEĞİZ’

“Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde… Bize borcunuz var. İşverenlerimizin çarkları dönenlerin bize borcu var.  Ekonomiyi ayakta tutmak için hastalanıp işbaşında şehit olan Covid-19 virüsü nedeniyle can veren o kardeşlerimize canlarımıza herkesin borcu var… Bu öyle kuru kuruya bir teşekkürle geçiştirilecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı… O günler geliyor. Bu borç çok yakında hak ettiğiniz biçimde tahsil edilecektir.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir