Piyasalarda önümüzdeki hafta takip edilecek 5 konu

Küresel ticaret savaşı şu anda ABD ile Çin arasındaki bir düelloya dönüşmüş olsa da, piyasalarda yaşanan çalkantılı hafta nedeniyle Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları önümüzdeki haftaki para politikası toplantılarında zor bir gündeme sahip olacak.

Piyasalarda önümüzdeki hafta takip edilecek 5 konu

Durgunluk endişesi taşıyan yatırımcılar gelecek hafta Çin’in ticaret ve perakende satış verilerini, ABD perakende satış verisini ve şirketlerin finansal bilançolarını yakından takip edecekler.

Tokyo’dan Kevin Buckland, New York’tan Lewis Krauskopf, Londra’dan Yörük Bahçeli, Amanda Cooper ve Karin Strohecker önümüzdeki hafta piyasalarda olması beklenen gelişmeleri derlediler.

1.PİYASALARDA KRİZ

Trump’ın mütekabiliyet esasına dayalı ek gümrük vergileri yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra birkaç ülke hariç tüm ülkelere yönelik ek gümrük vergilerini 90 günlüğüne durdurması piyasalarda sert dalgalanmaya neden oldu. Geçmişteki krizlerde hisse senetleri, tahviller ve para birimlerinde daha büyük çaplı hareketler meydana gelmiş olsa da, çok azı bu kadar hızlıydı.

Piyasalarda oynaklık olduğunda, kriz endişesine yol açan etmen hareketin büyüklüğünden ziyade hızıdır. Piyasalarda son haftalarda yaşanan dalgalanma, 2020’deki koronavirüs salgını ve 2008’deki küresel finansal kriz sırasındaki dalgalanmaya yakın bir şiddette olsa da çok daha kısa bir sürede gerçekleşti.

Trump’ın ek gümrük vergilerinin tetiklediği ticaret savaşıyla ABD’deki varlıklar sert satışa maruz kalırken, ABD Hazine tahvili getirileri, hisse senetleri ve dolar hızla yükseldikten sonra düştü. 2020’de koronavirüs krizinin piyasalardaki etkisi yaklaşık 24 işlem günü sürmüştü. 2008’de ise bu süre 78 gündü. Bu kez ise sadece 10 gün sürdü.

2.ÇİN MUHAREBESİ

Donald Trump’ın birçok ülkeye mütekabiliyet esaslı ek gümrük vergileri şu anda büyük ölçüde Çin ile bir ticaret savaşına dönüşmüş durumda.

Trump çoğu ülkeye yönelik ek gümrük vergileri 90 günlüğüne ertelerken, Çin’e yönelik ek gümrük vergilerini ise Çin’in verdiği karşılığı cezalandırmak amacıyla arttırdı.

Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin oranı toplamda yüzde 145’e çıktı.

Çin Maliye Bakanlığı da buna karşılık olarak ABD’den ithal edilen mallara uygulanacak ek gümrük vergisini yüzde 84’ten yüzde 125’e yükselteceğini açıkladı.

Çin gelecek hafta ticaret, sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi bir dizi ekonomi verisi açıklayacak.

 

3. FAİZ KARARI

Ticaret savaşı ve piyasalardaki çalkantının merkez bankalarının faiz indirimi konusundaki yaklaşımını nasıl etkileyeceğini görmek isteyen yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yapacağı para politikası toplantısını yakından izleyecekler.

ECB’nin yeniden 25 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 2.25’e düşürmesi bekleniyor.

Trump’ın ek gümrük vergilerini 90 günlüğüne durdurmasına rağmen asgari yüzde 10’luk vergiler yürürlükte kalacak. Buna ek olarak AB’nin ABD’ye yaptığı çelik, alüminyum ve otomobil ihracatına yönelik daha yüksek orandaki gümrük vergileri hâlâ geçerli.

AB ülkelerinin maliye bakanları bugün Varşova’da bir araya gelerek Trump’ın politikalarına nasıl bir karşılık vereceklerini görüşecekler. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise gelecek hafta Perşembe Trump ile Washington’da görüşecek.

4. GÖZLER TÜKETİCİDE

Ekonomiye ve gümrük vergilerine ilişkin belirsizliklerin ABD’de tüketici davranışlarını etkileyip etkilemediğini görmek için haftaya Çarşamba açıklanacak ABD aylık perakende satış verisi izlenecek.

ABD her ne kadar çoğu ülkeye yönelik ek gümrük vergilerini geçici olarak durdurmuş olsa da Mart ayı perakende satış verisi ekonomik kaygıların tüketicileri ne kadar etkilediği konusunda ipucu sunacak. Perakende satışlar, tüketicilerin gereksiz harcamaları azaltmalarıyla Şubat’ta yalnızca hafif yükselirken, tüketici güvenine ilişkin gösterge de kötüleşmişti.

Şirketlerin gelecek hafta açıklanacak finansal bilançoları da yakından izlenecek. Bazı şirketlerin kârlılık tahminlerini düşürmeleri bekleniyor.

Gelecek hafta Perşembe yayın platformu şirketi Netflix de NFLX.O finansal bilançosunu açıklayacak. Yatırımcılar, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen şirketlerin finansal tahmin açıklayıp açıklamayacaklarını merak ediyorlar.

5. DEĞİŞEN KOŞULLAR

Trump’ın ek gümrük vergileri nedeniyle küresel finansal piyasalardaki çalkantıya paralel olarak gelişmekte olan ülkelerin varlıkları da sert etkilendi. Kredi notu daha düşük olan ülkelerin tahvilleri ve borçlanma maliyetleri, kredi notu yüksek ülkelerle karşılaştırıldığında orantısız bir darbe aldı.

Asya özellikle Çin’in artan gücüyle birlikte, ticaret savaşının merkezinde yer alırken, Güney Amerika daha güvenli bir konumda kaldı.

Yeni ticaret düzeni, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun artması ihtimaliyle karşı karşıya kalan yetkililer için yeni zorluklar yaratacak.

Gelecek hafta Perşembe, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları için faiz kararı günü olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini sabit tutması bekleniyor. Mısır Merkez Bankası’nın ise artan volatilite ortamında faiz indirimi yapma konusunda ne kadar alanı kaldığına dair soru işaretleri artıyor.

Güney Kore Merkez Bankası ise durgunluk riskiyle karşı karşıya kaldığı için faiz indirimlerini öne almak ya da ileride daha büyük çaplı faiz indirimi yapmak zorunda kalabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir