Polonya’da Nazi sığınağı bulundu

İkinci Dünya Savaşı Dönemi’nde Naziler tarafından yapılan ahşap bir yer altı sığınağı, Polonya’nın Lublin kentinde ortaya çıkarıldı. Duvarlarında kurşun izleri bulunan sığınakta, Nazi askerlerine ve Kızıl Ordu’ya ait mühimmatın yanı sıra, iki askerin iskeleti ve çeşitli üniforma parçaları bulundu.

Polonya’da Nazi sığınağı bulundu

Polonya’nın Lublin kentinde, Nazi Almanyası tarafından ahşaptan yapılmış İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma bir sığınak, yer altına gömülü olarak bulundu. Söz konusu keşif, eski Giyim ve Kumaş Okulları Grubu’nun altında, yeni bir otopark inşaatı için  çalışan inşaat işçileri tarafından yapıldı. Yaklaşık 80 yıllık bina, üç yer altı koridoru, beton duvarlar ve ahşap kirişlerle çevrili tavanları olan bir merdiven içeriyor.

Sığınağa ek olarak, arkeologlar hem Almanya hem de Çek Cumhuriyeti’nden getirilen birkaç maden suyu şişesi ile hem Wehrmacht hem de Kızıl Ordu’ya ait mühimmat kalıntılarını buldular.

Uzmanlara göre ahşap sığınak, ülkenin işgali sırasında Almanlar ile Sovyet Kızıl Ordusu arasında 1944’te yoğun bir savaşın yapıldığı yer olabilir.

Lublin Anıtı Konservatörü Dariusz Kopciowski, uzmanların sığınağın kalıntılarını dikkatlice inceleyebilmesi için inşaatın durdurulması gerektiğini belirterek, “Orada başka ne olabileceğini henüz bilmiyoruz. Şu anda patlamamış bir bomba bulunup bulunmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Keşfedilen sığınakta, çatışmaların içeride yaşandığını düşündürebilecek mühimmat bulduk” dedi. Kopciowski, tünellerin sondaj yöntemiyle kazıldığını üstteki zemini kaldırmadan yerinde inşa edildiğini sözlerine ekledi.

Kopciowski “Arkeologlar, böyle sıra dışı bir keşfin konservatör ofisi ile incelenmesi ve belgelenmesi için daha ileri bir yöntem üzerinde anlaştıktan sonra, koridorlardan birinin içini keşfetmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, keşfin sonucunda inşaat geçici olarak ertelendi. Polonya medyasında çıkan haberlerde Nisan ayında bölgede düğmeler, kasklar, üniforma parçaları ve bir künye ile birlikte iki Nazi askerinin iskeletinin bulunduğu da belirtildi.

 

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir