Wentworth Miller’ın Instagram hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamasında, “Bu, değiştireceğim bir şey değil. Otizmli olmak kim olduğum meselesinin merkezinde yer alıyor. Başardığım / dile getirdiğim her şeyin” dedi.
Miller, “Gayri resmi otizm teşhisimi aldığımdan bu yana bir yıl oldu. Kendi kendine teşhisten önce. Bunu resmi bir teşhis takip etti. Güncellenmesi gereken uzun, kusurlu bir süreçti” dedi.
Oyuncu, tanı almanın “pek çok kişinin hoşlanmadığı bir ayrıcalık olduğunu” bildiğini ve teşhisin “şoke edici” olduğunu, ancak “sürpriz olmadığını” belirtti.
“Otizm hakkında yeterince bilgim yok. Bilinecek çok şey var” diye yazan Miller, “Şu anda çalışmalarım anlayışımı geliştiriyor gibi görünüyor. 50 yıllık yaşanmış deneyimi yeni bir mercekle yeniden incelemek gerekiyor” yorumunu yaptı.
Miller ayrıca şunları söyledi:
“Odada birdenbire beliren yüksek sesli, bilgisiz bir ses olma riskini almak istemiyorum. Otizmli topluluk (bunu biliyorum) tarihsel olarak konuşuldu. Fazlası zarar verir. Sadece elimi kaldırıp ‘buradayım’ diyorum. Farkına varan olmuştur. Bilinçli veya bilinçsiz olarak yıllar içinde bana fazladan lütufta bulunan ya da alan veren, onlar için anlamlı olsun ya da olmasın, dünyada benim için anlamlı olan bir şekilde hareket etmeme izin veren” şeklinde özetlediği hayatındaki insanlara da teşekkür etti.
YETİŞKİN OTİZMİ NEDİR?
Otizm bir spektrum bozukluğu olduğundan farklı çeşitleri vardır ve semptomlarına göre farklı şekillerde gözlemlenebilir. Normalde çok küçük yaşlarda otizm tanısı koyulabilirken bazı otizm çeşitlerinin yetişkinlerde belirtilerinin görüldüğü de olmaktadır. Otizmde, nörogelişimsel bir bozukluk olduğundan, genel olarak beyin işlevi etkilenmektedir ve bu da beraberinde iletişim sorunlarını ve sosyal etkileşim zorluklarını getirir. Yaşamın ilk üç senesinde otizm belirtileri genel olarak ortaya çıkmaktadır. Erken teşhis, etkili tedavinin uygulanabilmesi için çok önemlidir. Yetişkinlerde otizm belirtileri de çocuk yaştayken görülenlerle benzerlik taşımaktadır. Ancak yetişkin hayata bir şekilde adapte olunduğu için davranışların otizm kaynaklı olup olmadığını anlamak kafa karıştırıcı bir süreç olabilir.
YETİŞKİN OTİZMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yetişkinlerde görülen en şiddetli belirti günlük görevleri ve faaliyetleri yerine getiremiyor olmasıdır. Bu da çoğu zaman birinin bakımına muhtaç olmaları durumunu beraberinde getirir. Yetişkin olan otizmli bireylerin bazıları aileleri ile birlikte aynı evde yaşayabilmektedirler. Bazı bireyler ise denetimleri yapılan ve kontrol edilen evlerde diğer otizmli insanlar ile birlikte yaşayabilirler.
Otizm spektrumunda olan çoğu yetişkin bir işi oluşturmak ve sürdürmekte sıkıntı çektikleri için aslında sosyal etkileşim kurma eğiliminde de değillerdir. En önemli belirtilerden biri de empati duygusundan yoksun olmalarıdır. Bu da haliyle otistik bireyleri soğuk algılamamıza sebep olur. Ancak bunun otizmin bir belirtisi olduğunu hatırlatmakta fayda var.
YORUMLAR