Renault 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

Otomobil üreticisi Renault bazı departmanlardan 2 bin kişiyi işten çıkarmayı, veri bilimi ve batarya kimyası alanlarında ise 2 bin 500 kişiyi işe almayı planlıyor

Renault 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

Fransız otomobil üreticisi Renault SA, ülke içindeki faaliyetlerini yeniden şekillendirme ve elektrikli araçlara geçiş konusunda çaba göstermesi ile birlikte, Fransa’da halen dokuz yeni model üretmeye hazırlanıyor, aynı zamanda 2 bin kişiyi ise işten çıkarmayı planlıyor.

Şirket, Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, 2022 ile 2024 yılları arasında mühendislik kısmından bin altı yüz, destek kısmından da dört yüz pozisyonun işten çıkarılması için Fransız sendikalarla görüşmeler yürütüyor. Aynı süre boyunca, şirket veri bilimi ve batarya kimyası alanlarında 2 bin 500 kişiyi işe alacak.

Fransa devletinin Renault’nun en büyük hissedarı haline gelmesi ile birlikte, şirketin CEO’su Luca de Meo, kuruluşu düze çıkarma çabaları dahilinde ince bir çizgide yürüyor. Şirket geçen yıl 4 bin 600’ü Fransa’da olmak üzere (ülke içindeki işgücünün yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor), küresel bazda 14 bin 600 kişiyi işten çıkaracağını ve üretim kapasitesini yaklaşık beşte bir düşüreceğini duyurmuştu.

Renault bu toplama ilave istihdam kısıntısına gitmek isterken, aynı zamanda 2025 yılına dek çoğu şirketin Fransa’nın kuzeyindeki merkezinde imal edilmesi planlanan elektrikli araçların oluşturacağı dokuz yeni modeli üretmeye de niyetleniyor. Bunlar arasında yeni Megane, Renault 5 ve Kangoo’nun yanında bir SUV ve adı belirtilmeyen diğer bir model yer alıyor.

Şirketin imalat planları sendikalar ile anlaşmaya varmasına bağlı. Renault, ülke içinde istihdamı koruma konusundaki baskılara karşılık, Fransa’nın bir “stratejik ve sanayi merkezi” olduğunu söylüyor. Buna karşılık işçi sendikası CFTD, Fransa içinde yıllık 750,000 aracın üretilmesi ve hiçbir üretim tesisinin kapatılmaması konusunda garanti talep ediyor.

Renault hisseleri bu sabah Paris Borsası’nda yukarıda yönde açıldı, ancak bu yıl yatırımcısına yüzde 19 kaybettirdi.

Renault geçen yılki rekor zararın ardından bu yılın ilk yarısında kâra dönerken, yarı iletken kıtlığı son aylarda üretimde aksaklıklara ve fabrika kapatmalarına neden oldu. Renault, Çin ve ABD’ye kıyasla daha yavaş canlanan Avrupa piyasasına olan bağımlılığı nedeniyle, pandemiden toparlanma konusunda rakipleri Volkswagen AG ve Stellantis NV’nin gerisinde kaldı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir