“Robotik Cerrahi” yöntemi ile hatasız kişiye özel diz ve kalça ameliyatı

Son dönemde sağlık alanında artan robotik yöntemler cerrahların elini güçlendirirken, insan kaynaklı hataları ise en aza indiriyor. Diz ve total kalça protezi ameliyatlarında cerrahi işlemlerin planlama ve gerçekleştirme süreçlerinde hata payını en aza indiren robotik cerrahi yöntemi hem hastaya uygun protezin doğru takılmasını sağlarken hem de doktorun elini güçlendiriyor.

“Robotik Cerrahi” yöntemi ile hatasız kişiye özel diz ve kalça ameliyatı

Türkiye genelinde 10’a yakın hastanede bulunan ‘Robotik Cerrahi’nin uygulandığı hastanelerden biri olan Özel Hayat Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Abdullah Küçükalp, diz ve kalça protezi ameliyatlarında kullanılan “Robotik Cerrahi” yönetimi hakkında bilgiler paylaştı.

ÖZGÜN VE UYGUN PROTEZ ÜRETİMİ İMKANI SUNUYOR

Hastanın operasyonel bilgileri doktorlar tarafından robota tanıtılmasıyla gerçekleşen ameliyatlar neticesinde birçok hastanın sağlığına kavuştuğunu belirten Doç.Dr. Abdullah Küçükalp, “Diz ve total kalça protezi ameliyatlarında robotik cerrahi, cerrahi işlemleri planlama ve gerçekleştirme süreçlerinde robotik sistemlerin kullanıldığı bir teknolojidir. Bu teknoloji cerrahların daha hassas ve kişiselleştirilmiş müdahaleler yapmalarına olanak sağlar. Hastanın anatomik yapısını 3 boyutlu tomografi çekimleri sonucunda değerlendirerek kişiye özgün en uygun protezin seçilmesin ve yerleştirme sürecini hem ameliyat öncesinde planlama hem de ameliyat içerisinde kontrol etme ye olanak verir. Robotik kollar yardımı ve infrared alıcılar sayesinde kusursuz kemik kesileri yapılırken bağ dengeside doğal dize en yakın pozisyonda gerçekleştirilir. Robotik cerrahi, diz ve kalça protez ameliyatlarında daha doğru pozisyonlama, daha az yumuşak doku hasarı ve daha hızlı iyileşme sürecini gibi avantajlar sağlayarak hastaların sağlıklarına çok hızlı kavuşmalarını sağlar” dedi.

KİŞİ RUTİN YAŞAMINA DAHA ERKEN DÖNÜYOR

Robotik cerrahi ile protez ameliyatı uygulamasının klasik ameliyatlara kıyasla diz ve kalça protezi operasyonları sonrasında hastanın günlük yaşam aktivitelerine daha hızlı ve sağlıklı olarak geri dönebilmesine olanak sağladığını belirten Doç.Dr. Abdullah Küçükalp, “Hastamız günlük işlerini sürdürmesi örneğin yürüme, merdiven çıkma, araba kullanma gibi fonksiyonlarını hızla kazanabilmesi sağlayan bir yöntem. Ayrıca hastamızın bilgisayarlı tomografi ile kemik yapısı inceleniyor. Ameliyattan önce 3 boyutlu ortamda sanki ameliyat gerçekleştiriliyor gibi tüm hazırlıklarımı yapıyorum. Bilgileri robota yükledikten sonra ameliyat sırasında bunun dışına çıkmamız söz konusu değil. Cerrahi sırasında ise herhangi bir olağan dışı durum olduğunda ameliyatı gerçekleştiren cerrah robotu yönlendirebiliyor. Robot destekli cerrahi, günümüzde kullandığımız robotik ortopedi girişimlerinin temelini oluşturuyor. Temel hedef, hastanın bilgisayarlı tomografi ile kemik anatomisinin sanal 3 boyutlu modelini oluşturmak, girişimini planlamak ve hatta sanal uygulamasını bu model üzerinden yapmaktır. Böylelikle girişim öncesi yapılacak ideal planlama ile hastaya ideal sonucu sunmak mümkündür” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir