Rusya, Ukrayna’nın birçok kentine saatler süren hava saldırıları düzenledi

Ukrayna’daki hava savunma sistemlerinin beş saat boyunca füzelerle ve insansız hava araçlarıyla mücadele ettiği bildirildi.

Rusya, Ukrayna’nın birçok kentine saatler süren hava saldırıları düzenledi

Rusya, Zaporijya, Ivano-Frankivsk ve Kiev’in de aralarında bulunduğu birçok Ukrayna kentine hava saldırısı düzenledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, çarşamba günü saatlerce süren bombardımanda dört füzenin ve 66 adet insansız hava aracının imha edildiği bildirildi. Rusya, Ukrayna topraklarına altı füze, 78 Shahed insansız hava aracı göndermişti.

Vali Ivan Fedorov’a göre, Zaporijya’daki saldırıda aralarında 14 yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az sekiz kişi yaralandı.

Devlet Acil Durum Servisi, 12 binanın hasar aldığını, 18 kişinin tahliye edildiğini, bazı evlerdeki camların yüksek basınçtan patladığını, duvarların şarapnel parçalarıyla delindiğini gösteren bir video yayınladı.

Fedorov, Telegram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Gece vakti sivil halka saldırı düzenlemek Rus kötülüğünün zirvesidir. Rusya terörist bir ülkedir, dünya bu keyfiliğe son vermelidir,” diye yazdı.

Yine Rusya’ya ait bir insansız hava aracı Ivano-Frankivsk kentinde bulunan kritik bir altyapı tesisini hedef alırken yangına neden oldu. Bu olayda kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Elektrik hattında hasara yol açan saldırıdan ötürü kentin dört merkezi caddesi ve bitişiğindeki yerler ışıktan mahrum kaldı. Mühendislerin onarım çalışmalarında yer aldığı belirtiliyor.

Yine kentteki bazı eğitim kurumlarında en az bir gün sürecek şekilde elektrik kesintileri yaşanırken, belirli güzergahlarda troleybüsler de çalışamaz hale geldi. Yetkililer ek otobüslerle ulaşım ihtiyacını karşılamayı planlıyor.

Kiev’deki bombardıman beş saat sürdü

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin başkent Kiev üzerinde beş saat boyunca Rus füzeleri ve insansız hava araçlarıyla mücadele ettiği belirtildi.

Ukrayna Acil Durum Servisi’ne göre saldırıda en az iki kişi yaralandı. Kiev Askeri İdaresi, şehirde bir kreş, bir gaz hattı ve yaklaşık 20 arabanın hasar gördüğünü duyurdu.

Uzun menzilli saldırılar, Rusya’nın Ukrayna’da üçüncü yılını dolduran askeri harekâtının alamet-i farikası oldu ve genellikle sivil bölgelere düştü.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre elektrik şebekesine yapılan saldırılar Ukrayna’nın enerji üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 70’ini devre dışı bıraktı ve kış yaklaşırken uzun süreli elektrik kesintilerine yol açtı.

Hava savunma sistemleri Ukrayna için kritik bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ülkesine yönelik askeri desteğinin devamını sağlamak amacıyla perşembe günü Washington’da Başkan Joe Biden ile bir araya gelecek.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir