Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik kapsamlı bir dosya hazırladı. Bugüne kadar başlangıç tarihi olarak ifade edilen 8 Eylül 1999, 5.000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl şartı değişmeyecek, kısmi emeklilik koşulları devam edecek.
Aralık başı itibarıyla EYT kapsamında olanların sayısı 1 milyon 900 bin olup, bunun 746 binini SGK’lı, 400 binini memur, 480 binini Bağ-Kur’lu, 274 binini yaşı bekleyen işsizler oluşturuyor.
İLK 1 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK
Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmasının ardından AK Parti Grubu tarafından Meclis’e sunulacak. Yasal düzenleme Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Yasa çıktığında prim ve süre açısından eksikleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek. Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için Eylül 2024’e kadar tüm EYT’liler sigortalılık süresini doldurmuş olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ifadesiyle “ihtimal dâhilinde olan” ve bugüne kadar “48-50, 50-52” olarak kulislere yansıyan yaş sınırının gelmesi durumunda ilk etapta yaklaşık 950 bin kişi, diğer yarısı da 2024 yılında emekli olacak. Bu sayı Ocak 2023 sonuna kadar 1 milyona yaklaşacak.
EYT düzenlemesiyle İş Kanunu’ndaki borçlanma hükümleri değişmeyecek. Uzun vadeli sigorta öncesi yapılan askerlik, staj sonrası doğum sigorta başlangıcını öne çekebilecek.
Çalışan kadınlar doğum, erkekler askerlik, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajını yapanların staj süreleri, kısmi süreli çalışılan aylara ait eksik süreleri borçlanabilir.
EYT için emeklilikte, 30 güne ihtiyaç varsa doğum, askerlik borçlanmasında bir ayı borçlanmak yeterli olacak. Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilecek.
.
YORUMLAR