Şamil Tayyar’dan EYT’ye yönelik çarpıcı açıklamalar…

 AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, katıldığı bir programda EYT’ye yönelik açıklamalarda bulundu. Şamil Tayyar konuyla ilgili, “Mutlaka ama mutlaka bu meselenin çözülmesi gerektiği kanaatindeyim. Nitekim çalışma bakanımız da açıkladı. Bununla ilgili seçenekli çalışmalar yürütülüyor. Sayın cumhurbaşkanımızın onay ve görüşüne sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.” dedi.

Şamil Tayyar’dan EYT’ye yönelik çarpıcı açıklamalar…

AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, Beyaz Tv’de Akılda Kalsın isimli programa katıldı.

Şamil Tayyar burada, EYT’ye yönelik açıklamalarda da bulundu.

Tayyar, konuyla ilgili şunları söyledi:

“EYT’LİLERİN YANINDAYIM, KEŞKE DAHA ÖNCE ÇÖZEBİLSEYDİK”

Ben, ilkesel olarak EYT’lilerin yanındayım. Keşke biz bunu çok daha önce çözebilseydik. Ama ne yazık ki bizden farklı düşünenlerin sesi, bizim gibi düşünenlerin üzerinde olduğu için şu ana kadar böyle bir düzenleme olmadı.

“EYT’LİLER HAKLI OLARAK DİYOR Kİ ‘KURAL DEĞİŞTİRİLDİ”

Keşke olsaydı, niye olsaydı? Ben ilkesel bakıyorum meseleye. Bugün EYT’yi üreten sorun 99’daki kanundan kaynaklanmıyor mu? Bu kanun AK Parti iktidara gelmeden önce Yaşar Okuyan’ın da çalışma bakanı olduğu eski hükümet döneminde çıkarılmış bir kanun. Ben o kanunun da yanlış olduğunu düşünmüyorum, özü itibariyla. Ancak burada şöyle bir kademelendirme getirildi. Şimdi haklı olarak da EYT’liler diyor ki, ‘Arkadaş ben, çalışmaya başladığımda o gün cari olan hukuk neyse o kurala tabiyim. Daha sonra kural değiştirildi, oyun değiştirilirken kural değiştirildi ve siz yeni kurala benim uymamı istiyorsunuz. Ben işe girdiğimde hangi kanuna tabi isem ona göre benim emeklilik haklarımı verin’

Aslında buraya baktığınızda mantıksal bir hata yok ama diğer taraftan da geçmişte çok ihmal oldu. Mesela rahmetli Demirel, ‘Onlar ne verecekse ben daha fazlasını vereceğim’ dedi. Öbür siyasetçi ‘O ne veriyorsa ben daha fazlasını vereceğim’ dedi. Taban fiyat, yaş sınırı ona göre belirlendi. Bu düzenlemeden önce de kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli oluyordu. Bu da kabul edilir bir durum değildi elbette.”

Sunucu Melissa Bağcı’nın, ‘Ama şu da çok konuşuluyor, bazı ekonomistler tarafından erken yaşta emekli olanların bütçeye çok fazla yük olacağını söyleniyor” ifadesi üzerine Şamil Tayyar şunları söyledi:

“EYT, AK PARTİ’NİN ÜRETTİĞİ BİR PROBLEM DEĞİL”

“Hiçbir sistem 38-43 yaşındaki emekliliği kaldıramaz, çöker yani. Bugün az bulduğunuz emekli maaşını bile bulamaz hala gelirsiniz. Devletin burada tedbir alması kadar doğal hiçbir şey yok. Fakat oradaki dengeyi iyi kurmak gerekiyor. Bir taraftan devletin hakkını gözeteceksiniz ama diğer taraftan da çalışanı mağdur etmeyeceksiniz. Eğer o kanun çıktığında, o kanun yürürlüğe girdiğinden itibaren işe girenler için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırı getirilse… Bu konsa, bir su kesim çizgisi koydunuz, 99. Ondan sonra işe girenler olsa, öncekiler de işe girdikleri andaki mevzuata göre emekli olabilselerdi sorun olmazdı. Ama ağır bir faturası olacaktı. Devlet onu tercih etti. Bu bizim ürettiğimiz bir sorun değil. EYT, AK Parti’nin ürettiği bir problem değil.”

Melissa Bağcı’nın, “EYT ile ilgili artık durum netleşiyor mu? Size bu konuyla ilgili gelen bilgiler var mı?” sorusuna ise Şamil Tayyar şöyle yanıt verdi:

“EYT İLE İLGİLİ YAPILAN HİÇBİR AÇIKLAMA BİRBİRİNİ TUTMUYOR”

“Çalışma bakanımız da açıkladı bunu. Bununla ilgili bir çalışma var. Buradaki sorun zannediyorum şundan kaynaklanıyor. EYT ile ilgili yapılan hiçbir açıklama birbirini tutmuyor.

“SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR?”

Bu konuda kurulmuş dernekler var, öne çıkan isimler var… Nereden kaynaklanıyor? Bu sadece kamuda çalışanlarla ilgili değil, aynı zamanda özel sektörde çalışanlarla da ilgili. Kamuda çalışanlara ilgili rakamlara, verilere çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Bakın diyoruz ki ek gösterge ile çalışma yapacaksınız. 5 milyon civarında bir kamu çalışanı var. Fakat özel sektör olunca işin şekli değişiyor. Daha önce çalışmış, işten çıkmış başka bir işe girmiş. Ne kadar EYT’li var dediğinde, 2 milyon,3 milyon,4 milyon diyen var. Ben yakın bir zamanda 6-7 milyon diyeni de duydum.

“BU AŞILMASI GEREKEN BİR SORUN”

Ama bütün bunlar sonuçta aşılacak, bu biraz zaman alır ama aşılması gereken bir sorun. Burada da mazeret üretmek adına söylemiyorum bunu. Mutlaka ama mutlaka bu meselenin geç de olsa çözülmesi gerektiği kanaatindeyim. Nitekim çalışma bakanımız da açıkladı.

“SEÇENEKLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR”

Bununla ilgili seçenekli çalışmalar yürütülüyor. Sayın cumhurbaşkanımızın onay ve görüşüne sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir