Sanayi ve Teknoloji Bakan Kacır Bursa’da

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Orhaneli Gümüşpınar Mahallesinde yapımı tamamlanan 250 milyon dolarlık yatırımla metalurji sektöründe önemli bir yer tutacak olan BG Ferrokrom fabrikası,Ferrokrom Fabrikasının açılış törenine katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Kacır Bursa’da

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’ya geldi. Bakan Kacır, Bursa ziyaretleri kapsamında, Orhaneli Gümüşpınar Mahallesinde yapımı tamamlanan Ferrokrom Fabrikasının açılış törenine katılım sağladı.

Düzenlenen açılış törenine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekillerinden Mustafa Yavuz, Refik Özen, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan katıldı.

Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy, “Bugün ülkemiz için stratejik önemi olan, katma değer üreten, ihracat ve istihdam sağlayan, önemli bir yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz. Ferrokrom, paslanmaz çelikten, metal ve silah sanayilerine kadar birçok sektörde kullanılıyor. Ülkemizin son dönemde savunma sanayinde büyük bir devrim gerçekleştirdiğini biliyoruz. Özellikle uzay teknolojilerinde de önemli adımlar atıyoruz. Tüm bu alanlarda ferrokrom büyük bir önem taşıyor. Bizler de kromu ferrokroma dönüştüren ilk özel tesis yatırımı olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. 60 bin metrekare alana sahip olan tesisimiz, yaklaşık 250 milyon dolarlık büyük bir yatırımla hayata geçiyor. Ayrıca, ferrokrom fabrikamız birçok alanda ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Yapay zeka destekli üretim modeli sayesinde karbon ayak izini anlık olarak izleyip, müdahale edebiliyoruz. Bu yönüyle dünyanın tek ferrokrom üreten tesisiyiz. Tesisimiz, yerli sermaye, yerli tasarım ve yüzde 90 yerli ekipmana sahiptir. Ayrıca, yerli mühendislerimizin ürettiği sistemlerle çalışıyor” diye konuştu.

30 yılı aşkın bir süredir 6 bini aşan çalışanı ile yaklaşık 50 ülkeye hizmet ve ürün ihracatı yaptıklarını aktaran Gürsoy, “Ülke ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Enerji alanında da bölgemize ve ülkemize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bu tesisle birlikte yaklaşık 850 kişilik doğrudan istihdam sağlayacağımız gibi, 2023 yılında 50 milyon dolar olan ihracatımızı 2025 yılında 250 milyon dolara çıkarmış olacağız. Çevreci, ileri teknolojiyi öne çıkaran yatırımımızla Türkiye Yüzyılı vizyonuna uyum sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde anlattı.

“ÜRETİLEN FERROKROM İLE YILDA 150 MİLYON LİRALIK İHRACAT RAKAMINA ULAŞILACAK”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Bu tesisin ülkemize, Bursa’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz her türlü hizmetimizde önce insan, sonra çevre sonra da katma değerli madencilik sloganıyla hareket ediyoruz. Önceliğimiz her zaman insan sağlığı. Madencilik çok yoğun emek gerektiren bir sektör. İş sağlığı ve güvenliği için her türlü tedbiri alıyoruz. İkinci önceliğimiz çevreyi korumak. Hem madenlerden yararlanmak istiyor hem de çevreye zarar vermeden, koruyarak bu hizmeti yürütmek istiyoruz. Katma değerli madencilik yapacağız. Madenlerimizi ham halde satmayacağız. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak yeraltı zenginliklerimizi katma değerli hale getireceğiz. Bu fabrika insanı önceleyen, çevreye duyarlı, katma değerli madenciliğin en güzel örneklerinden biri. Bölgeden temin edilecek krom cevherini katma değerli hale getirecek. Üretilen ferrokrom ile yılda 150 milyon liralık ihracat rakamına ulaşacak. Madencilik sanayiyi besleyen iş kollarından biri” diye konuştu.

“BİZ 22 YILDIR SANAYİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU MADENLERİ KENDİ İMKANLARIMIZLA ÇIKARIYORUZ”

Bakan Yardımcısı Tancan, “Biz 22 yıldır sanayinin ihtiyaç duyduğu madenleri kendi imkanlarımızla çıkararak ekonomimize kazandırmak istiyoruz. Madenlerin ara ürün ve uç ürün üreterek katma değerli olmasını istiyoruz. Bu şekilde istihdama da katkı yapılmasını hedefliyoruz. Yıllık 136 bin kişiye istihdam sağlamışız. Ekonomik kalkınmaya da azami faydayı verebileceğimizi düşünüyoruz. Madenciliğin gayri safi yurt içi hasılasında payı 2022’de yüzde 1.4’lere çıktı. Rakamlar Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye vizyonu doğrultusunda madenlerimizi daha fazla ekonomiye kazandırmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Biz cevherin zenginleştirilmesi ve sonrasında ekonomiye kazandırılmasını isterken, bir ton krom yaklaşık 20-25 dolar seviyesinde. Ferrokrom haline getirildiğinde 3 bin, 3 bin 500 dolar seviyesine çıkıyor. Ülkemize kazandırdığımız faydayı rakamlardan görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINDA İLK 10’A SOKMAMIZ TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFİMİZDİR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, “Şu anda açılışını yaptığımız tesis Türkiye’deki madenlerin nasıl katma değerli ürüne dönüştürülüp dışarıya satışının gerçekleştirildiğinin somut bir örneği. Türkiye şu anda, ekonominin 3 kat büyütülüp bu sonuçla geldiğimiz noktada üst, orta gelir grubunda bir ekonomiye sahiptir. Biz üst gelir grubuna çıkmak istiyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin en üst sırasından, gelişmiş ülkeler arasına çıkmak istiyoruz. Bunun için çok önemli. Türkiye’nin bu lige çıkması temel hedefimizdir. İlk 10 büyük ekonomiye çıkarmamız bizim Türkiye vizyonu hedefimiz. Bunu başarmamıza ramak kaldı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde o lige ulaşmış olacağız. Sanayi kuruluşları, yatırımları çok önemlidir” açıklamalarında bulundu.

“YILLIK 180 BİN TON KROM CEVHERİNE KATMA DEĞER KAZANDIRILACAKTIR”

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Bursa ülkemizin önde gelen sanayi merkezlerinden biridir. İhracat, ürettiği katma değer başta olmak üzere birçok sektörde görmemiz mümkündür. BG Ferrokrom tesisi önemli bir yatırımdır. Yıllık 180 bin ton krom cevherine katma değer kazandırılacaktır. 850 kişilik istihdam olanağı sağlayacaktır. Ülkemizin stratejik konumunun getirdiği avantajla birlikte enerji alanında bir ivme kazandığımız aşikardır. Yeni yapacağımız yatırımlarla bölge ve dünyada hak ettiğimiz yeri alacağımızı düşünüyorum” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ KATMA DEĞERLİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE DEVLER LİGİNE TAŞIYACAĞIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bursa’mızın sahip olduğu zengin cevherlerini katma değer kazandıran Gürsoy Grup’a teşekkür ediyorum. Dünya küresel buhranların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Küresel ekonomideki yeni tabloda ülkelerin büyük resmi doğru okuyabilmeleri, insan kaynağını planlı bir şekilde harekete geçirmeleriyle mümkün. Güçlü yapı, demokrasi atılımlarıyla ülkemiz asra bedel başarılara imza attı. OSB’ler, 43 endüstri bölgeleriyle rekorlar kırdık. Tüm sektörlerimizle ülkemizin yıllık ihracatını 34 milyon dolardan 140 milyon dolara çıkardık. Geçtiğimiz haftalarda ülkemizin yüksek teknolojide yeni bir sayfa açacak 4 programı paylaştık. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programımızı ilan ettik. Kamunun, sanayinin dönüşümünün yalnız teşvik eden değil rehberlik eden projesini paylaştık. HİT 30 Yüksek Teknoloji Programımızı yerli ve yabancı yatırımcılarımızla 30 milyon dolarlık programımızı dünyaya duyurduk. Türkiye’yi katma değerli ve yüksek teknoloji üretimde devler ligine taşıyacağız. Doğal kaynaklarımızı ekonomik kıymete dönüştürerek, sanayimizi teminat altına almayı, 3 bin 517 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 112 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Karadeniz gazının vatandaşımıza ulaşması için yatırımlara proje bazlı destek sunduk. Hedefimiz yer üstüne çıkardığımız zenginliklerimizi katma değere dönüştürmek. Krom rezervlerimizi dünyada en üst sıralarda olduğumuz bir cevher” diye konuştu.

“YILLIK 60 BİN TONLUK FERROKOM ÜRETEBİLECEK BU TESİS DÜNYADA BİZİ BİR ÜST LİGE TAŞIYACAK”

Yıllık 60 bin tonluk üretebilecek ferrokrom üretim tesisine sahip bu tesis dünyada bizi bir üst lige taşıyacak. Bu yatırım yeşil ve dijital dönüşüm vizyonumuzu en güçlü şekilde yansıtıyor. Bizler de buraya proje bazlı yatırım teşviği sunduk. Sanayimiz için kritik öneme sahip bu yatırımı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Ülkemizin 4 bir yanında sürdürdüğümüz kalkınma hedefimizi devam ettireceğiz. Bursa, güçlü lojistik bağlantıları, beşeri sermayesi ile yeni yatırımların çekim merkezi olacak. Bursa’ya 22 yıldır kazandırdığımız eser ve hizmetler ispat niteliğindedir. Şehrimizde 8 yeni osb’yi tescilleyerek 17’ye çıkardık. Bursalı sanayicilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında olduk. Bilim ve teknolojiyi adeta bir kültür haline getirip dönüşüm çalışmalarımız devam edecek. Bu akşam da Gökyüzü Gözlem yerimiz ile gökyüzü meraklılarına eşsiz bir deneyim sağlayacak” açıklamalarında bulundu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir