Seçim suçları ve cezaları

Her seçim zamanı hepimiz oy kullanma ile ilgili usulsüzlükler sebebiyle hakkında dava açılan veya göz altına alınan kişileri duyuyoruz. Peki seçim suçları ve cezaları nelerdir?

Seçim suçları ve cezaları

Bu suçların ne olduğu ve cezaları Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun‘da düzenlenmiş. Seçmenlerle ilgili olanlardan bahsedelim.

Öncelikle madde 160 ile başlayalım.

Eğer bir kişi seçmen yeterliliği olmadığını biliyor ise örneğin 18 yaşından küçük olması hali ve buna rağmen oy kullanmaya çalışır veya kullanırsa üç aydan bir yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken bu suçun oluşabilmesi için kişinin oy kullanmasının gerekmediği. Oy kullanmaya çalışırken görevliler tarafından engellenerek oy kullanamaması halinde bile kişiler bu ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. Yani bu eyleme teşebbüs eden kişi oyu zaten kullanamadım savunmasıyla sorumluluktan kurtulamıyor.

Yine aynı maddeden devam edelim. Eğer bir kişi başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eder veya verirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve para cezası ile cezalandırılır. Burada da aynı az önce bahsettiğimiz gibi bu suçun oluşması için kişinin oy kullanmasına gerek yoktur. Oy kullanmaya çalışması ve tespit edilmesi halinde bu ceza ile karşı karşıya kalır. Dikkat edilmesi gereken ise bir sandıkta oy kullanan kişinin başka bir sandıkta oy kullanması ve kullanmaya çalışması halinde de aynı hapis cezası ile karşı karşıya kalmasıdır.

Gelelim haberlerde en çok duyduğumuz konuya. Oy pusulasının fotoğrafını çekmek suretiyle sosyal medyada paylaşılması. Oy pusulasının paylaşımı yukarıda bahsettiğimiz şekilde ayrı bir düzenleme ile ceza öngörülmemiş durumda. Fakat Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun açık bir şekilde cep telefonu, fotoğraf veya film kaydedicisi gibi görüntü ve ses kaydedici veya haberleşme sağlayıcı araçlar ile kapalı oy verme yerine girmeyi açıkça yasaklamış ve kanunun devam maddelerinde bu kanuna göre oy verme yönünden kendine yükletilmiş ödevleri yapmayan seçmenler bakımından idari para cezası verileceği hükme bağlanmış. Her ne kadar yukarıda bahsettiğimiz maddeler gibi hapis cezasına tabii olmasa da açıkça yasaklanmış ve idari para cezası öngörülmüş durumdadır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir