“Seri Katil” sergisi açıldı

Dahmer ve Bundy: Londra’daki yeni sergi seri katilleri konu alıyor

“Seri Katil” sergisi açıldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da geçtiğimiz hafta açılan “Seri Katil” sergisi, hem kışkırtıcı içeriği hem de toplum ve bireyler hakkında verdiği mesajlarla büyük tartışmalar yaratmaya aday.

Sergi, ünlü seri katillerin motivasyonlarını inceleyen bir araştırma olarak görülebileceği gibi, onların işledikleri korkunç suçları rahatsız edici bir şekilde ölümsüzleştirdiği için de eleştiri oklarının hedefinde.

Tüm bilinen seri katillerin yer aldığı sergideki bazı isimler ise şöyle: Charles Manson, Ted Bundy, Aileen Wuornos, Jeffrey Dahmer, Dennis Nilsen ve belki de en rahatsız edici olanı, geçen yıl yedi bebeği öldürmekten hüküm giyen İngiliz hemşire Lucy Letby.

Bundy’nin bir tutam saçı, Jeffrey Dahmer’ın gözlüğü, hapishane hücrelerindeyken katillere yazılan mektuplar ve sanat eserleri gibi objeler cam vitrinlerde sergileniyor.

Kanlı şilteler, plastik torbalara sarılmış cesetler, içinde ceset parçaları bulunan bir buzdolabı ve insan kalıntılarını kaynatmak için kullanılan tencerelerle tamamlanan cinayet sahnelerinin rekonstrüksiyonları da ziyaretçilere sunuluyor.

 

Ted Bundy'ye ait olan araba.
Ted Bundy’ye ait olan araba.Theo Farrant

 

İnsanlığın en temel içgüdüleri

“Seri Katil” sergisi,* belki de yayın platformlarına hakim olan en rahatsız edici janr olan ve giderek popülerleşen gerçek suç türünün doruk noktası.

Gerçek suçlara yönelik ilginin arkasında bu belgesel türü yapımların, insanoğlunun en temel içgüdülerine hitap etmesi olduğu düşünülüyor.

 

Amerikan seri katil John Wayne Gacy'in giydiği kostümün yeniden yaratımı.
Amerikan seri katil John Wayne Gacy’in giydiği kostümün yeniden yaratımı.Theo Farrant

 

Sergide psikopat testi de yer alıyor.
Sergide psikopat testi de yer alıyor.Theo Farrant

 

Kan, kurbanların masum yüzleri, cinayet ve mezar yerlerinin ürkütücü rekonstrüksiyonları arasında, ne kadar psikopat olduğunuzu öğrenmek ya da seri katiller ve suçları hakkındaki bilginizi test etmek için tasarlanmış parlak ve renkli interaktif oyunlar da yer alıyor.

 

Endişeler üzerine sergi kaldırılacak

Serginin İtalyan sorumlusu Giancarlo Guerra, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Seri Katil”in yapımının 10 yıl sürdüğünü belirtti. Organizatörler, 1.000’den fazla eseri görmenin bir saatten fazla süreceğini tahmin ediyor.

Guerra ayrıca, konunun hassas bir şekilde ele alındığından emin olmak için zaman harcandığını belirterek, seri katillerin kurbanların ve yakınlarının bir hayır kurumu aracılığıyla sergiden faydalanacağını açıkladı.

Guerra, sergilenen vakaların çoğunun 40 yıldan daha eski olduğunu, dolayısıyla rencide etme olasılığının daha düşük olduğunu vurguladı. Ancak Lucy Letby vakası, küratörler tarafından dikkatle incelendikten sonra sergiden çıkarılacak.

 

Kadın seri katillere ayrılmış kısım.
Kadın seri katillere ayrılmış kısım.Theo Farrant

“Seri Katil” sergisi, seri katil olgusunu tarihsel, eğitsel ve bilimsel bir bakış açısıyla göstermek olarak nitelendiriliyor. Sergide, 19. yüzyıldan günümüzün sofistike suçlu profilleme yöntemlerine kadar soruşturma ve adli tıp tekniklerine yer veriliyor.

“Seri Katil: Sergisi” 5 Ocak tarihine kadar Londra’daki The Vaults’da görülebilir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir