Sivrisinekten bulaşan virüs bir kişiyi öldürdü: ‘Gece dışarı çıkmayın’ uyarısı geldi

ABD’nin New Hampshire eyaletinde sivrisinek kaynaklı olduğu belirtilen doğu at ensefaliti virüsünün bulaştığı kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar söz konusu doğu at ensefalitinin son on yıl içinde eyalette görülen ilk enfeksiyon olduğuna dikkat çekti

Sivrisinekten bulaşan virüs bir kişiyi öldürdü: ‘Gece dışarı çıkmayın’ uyarısı geldi

New Hampshire Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı Salı günü yaptığı açıklamada, virüs nedeniyle ölen kişinin ciddi derecede merkezi sinir sistemi semptomları nedeniyle hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Virüsten ensefalit gelişen kişilerin yaklaşık üçte biri enfeksiyondan dolayı hayatını kaybederken hayatta kalanlar ömür boyu zihinsel ve fiziksel engellere maruz kalabiliyor. Grip benzeri semptomlara neden olabilen ve beyin ve omurilik çevresindeki zarların iltihaplanmasıyla birlikte ciddi nörolojik hastalığa yol açabilen enfeksiyonlar için herhangi bir aşı veya antiviral tedavi mevcut değil.

Çok nadir görülüyor ve tedavisi yok

Massachusetts Üniversitesi Memorial Tıp Merkezi’nde immünolog ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Richard Ellison, “Enfeksiyona neden olduğunda çok ama çok ağır seyrediyor. Çok nadir görülen bir enfeksiyon olmasına rağmen, bunun için bir tedavimiz yok” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kişi bu hastalığa yakalandığında, yapabileceğimiz tek şey destekleyici bakım sağlamak ve bu hastalık insanları öldürebilir”

AP’nin haberine göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD’de yılda tipik olarak yaklaşık 11 insan doğu at ensefaliti vakası görülüyor. New Hampshire’da 2014 yılında enfekte olan üç kişiden ikisi hayatını kaybetti.

Bataklıkta da yaşıyor şehirde de

Sağlık departmanı, virüsün bu yaz New Hampshire’da bir atta ve birkaç sivrisinek grubunda da tespit edildiğini ve Massachusetts ve Vermont’taki insanların da enfekte olduğunu söyledi. Ellison, virüsü taşıyan sivrisineklerin bazen eskiden bataklık olan ancak daha sonra dönüştürülen ve hala yaşam alanı bulabildikleri bölgelerde bulunabildiğini söyledi.

Sivrisinek kaynaklı enfeksiyonların görüldüğü eyaletlerdeki halk sağlığı yetkilileri, insanları önlem almaya, sivrisinek ısırıklarını önlemek için kovucu kullanmaya, uzun kollu ve pantolon giymeye ve sivrisineklerin en aktif olduğu sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde açık hava aktivitelerinden kaçınmaya teşvik ediyor. Sivrisineklerin ürediği durgun suların temizlenmesi de önemli.

New Hampshire epidemiyoloğu Dr. Benjamin Chan “Tespit edilen pozitif sivrisinek örnekleri göz önüne alındığında, bu yıl New England’da EEEV enfeksiyonları için yüksek bir risk olduğuna inanıyoruz. Bu risk, sivrisinekleri öldürecek sert bir don olayı yaşanana kadar sonbaharda da devam edecek. Herkes dışarıdayken sivrisinek ısırıklarını önlemek için gerekli adımlar atılmalı” şeklinde konuştu.

Geceleri dışarı çıkmayın

Massachusetts’te birçok kasaba, sivrisineklerin insanlara yayabileceği çeşitli hastalıklardan biri olan bu virüsle ilgili endişeler nedeniyle insanları bu yaz geceleri dışarı çıkmamaya çağırdı. Massachusetts yetkilileri, yayılmayı önlemek için Salı günü bazı bölgelerde ilaçlama yapmaya başladı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir