Sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili ötanazi kararı

Sokak sokak köpeği düzenlemesinde değişikliğe gidildi. Ötanazi terimi yasa teklifinden çıkarıldı

Sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili ötanazi kararı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanmasının yolunu açan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine bugün kaldığı yerden devam ediyor. Sokak hayvanlarına “ötanazi” yolunu açan kanun teklifinin görüşmelerine bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam edilirken önemli bir gelişme yaşandı.

AK Parti kaynakları  sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifinden ‘Ötanazi’ kelimesi çıkarılacağını açıkladı.

Komisyon, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında toplandı. Muhalefet milletvekilleri, maddelerin görüşülmesine başlanmadan önce usule ilişkin eleştirilerde bulundu.

Kanun teklifinin ilk görüşmelerine 17 Temmuz günü başlanmış, 18 saat süren görüşmelerde teklifin ilk 3 maddesi kabul edilmişti. Komisyonda hayvan hakları savunucuları yine içeri alınmazken kanun teklifi Meclis koridorlarında protesto edilmişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda yapılan görüşmelere hayvan hakları savunucuları alınmadı. Komisyon toplantı salonuna giden koridorda görevliler yoğun güvenlik önlemi aldı, koridordaki televizyon kaldırıldı. Muhalefet milletvekilleri, maddelerin görüşülmesine başlanmadan önce usule ilişkin eleştirilerde bulundu.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, toplantının canlı yayımlandığı komisyon salonunun bulunduğu koridordaki ekranların kaldırılmasını eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, yasa teklifinin toplumun geniş kesimlerince takip edildiğini, konunun çok hassas olduğunu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Türkiye Barolar Birliği gibi ilgili sivil toplum örgütü temsilcilerinin de komisyon salonuna alınmasını gerektiğini belirtti.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, hayvan hakları savunucuları ile ilgili sivil toplum örgütlerinin toplantıya alınmasını istedi; toplantının, koridordaki ekranlara canlı olarak yansıtılmasını talep etti.

TEKLİFTEN “ÖTANAZİ” KELİMESİ ÇIKARILIYOR

AK Parti kaynakları, tekliften “ötanazi” kelimesinin çıkarılacağını, yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmünün ekleneceğini bildirdi.

Hükümde yer alan ifadeler şöyle:

“(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık

durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya

insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve

olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda,

veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

KİRİŞÇİ: SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ EKRANLARA ZARAR VERDİ

Komisyon Başkanı Kirişci, toplantının gizli bir formatta yürütülmediğini, yazılı basının görüşmeleri takip ettiğini söyledi.

Kirişci, koridordaki ekranlara komisyon tartışmalarını izleyen bazı sivil toplum örgütleri tarafından zarar verildiğini, ekranların tamir edildikten sonra tekrar yerine monte edileceğini kaydetti.

Vahit Kirişci, “Komisyon toplantılarının canlı olarak verilmesi gibi bir gelenek yok. Genel Kurulda bile canlı yayın belli saatlerde yapılıyor. Böyle bir talebi doğru bulmuyorum. Ayrıca komisyona katkı veren sivil toplum örgütü temsilcilerini içeri alarak görüşlerini dinledik. Şimdi ise teklifin maddelerini görüşüyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir