Stellantis, 2024 yılı için kâr beklentisini tek hanelere düşürdü

Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi olan Stellantis, sektördeki durgunluk ve Çin rekabetinin arttığı bir ortamda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) faaliyetlerini yeniden canlandırmak için yaptığı yatırımları gerekçe göstererek 2024 yılı için kazanç tahminini düşürdü.

Stellantis, 2024 yılı için kâr beklentisini tek hanelere düşürdü

Şirket, Kuzey Amerika operasyonlarını düzeltme çabalarını hızlandırdığını ve bayilerin stok seviyelerini yıl sonuna kadar 300.000 araçla sınırlı tutmayı planladığını, bunun 2025’in ilk çeyreği olarak belirlenen tarihten daha önce gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bu adım, bu yılın ikinci yarısında, geçen yıla göre 200.000 araçlık bir sevkiyat düşüşü yaşanmasının ardından geldi. Bu durum, şirketin tahminlerinden iki kat daha fazlaydı. Şirket, 2024 ve daha eski modeller için daha yüksek teşvikler sunulacağını da bildirdi.

Firma, yıl sonu 5 milyar (191,3 milyar TL) ila 10 milyar euro (382,6 milyar TL) arasında negatif nakit akışı bekliyor.

2021 yılında PSA Peugeot ile Fiat Chrysler Automobiles birleşimiyle kurulan Stellantis’in kar marjı tahmini çift hanelerden yüzde 5,5 ila yüzde 7 aralığına çekildi.

Şirket, ilk yarıdaki net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azaldığını duyurdu. ABD’deki ilk yarı satışları ise toplam yeni araç satışlarının yüzde 2,4 arttığı bir ortamda neredeyse yüzde 16’lık kayıp yaşadı.

Zor durumdaki şirket, ABD bayilerinin ve çalışan sendikalarının eleştirileri sonucu Carlos Taveres’in yerine yeni bir CEO arıyor. Bunun liderlik halefiyet planının sadece bir parçası olduğunu söylüyorlar.

Stellantis, ana hissedarlarının bulunduğu İtalya’da da üretimdeki aksamalarla baskı altında. İşçiler, 18 Ekim’de bir günlüğüne grev kararı aldı.

Otomobil endüstrisi son birkaç aydır çalkantılı bir dönem geçiriyor. Araç üretimi artıyor ancak tedarik zincirindeki zorluklar hala yavaş yavaş azalıyor. Bu “zorluklar” nakliye ve lojistik sorunlarının yanı sıra hammadde sıkıntılarına yol açtı.

Son haftalarda artan Stellantis grevleriyle şirket, sözleşme ihlalleriyle ilgili iddialarla karşı karşıya kaldı. Michigan’daki Warren montaj fabrikasındaki işten çıkarma kararlarıysa bu durumu daha da kötüleştirdi.

Şirket, elektrikli araçlarda Çin’in daha ucuz elektrikli araçlarının giderek artan sert rekabetiyle yüzleşti. Alıcılar da elektrikli araç konusunda daha tedbirli davranıyor ve bunun bir nedeni olarak maliyetler gösteriliyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir