Temiz kozmetikte talk nedir? Talk pudrasının zararları nelerdir?

Talk maddesi vücutta kimyasal kirliliğe ve kansere yol açabilen, genelde kozmetik endüstrisinde pudra, renkli kozmetik ürünleri ve deodorantlarda kullanılabilen bir tozdur. Talk maddesi nedir ve talk pudrasının zararları nelerdir?

Temiz kozmetikte talk nedir? Talk pudrasının zararları nelerdir?

Talk bebek pudraları, toz yapısındaki ilaçlar, esans içeren pudra ve bazı parfümlerin temel maddesi. Bunun dışında başka sektörlerde de kullanılan talk aynı zamanda asbest zehiri içerdiğinden bir çok firmaya talk maddesi içeren başta bebek pudrası nedeniyle ABD’de çok büyük tazminat davaları açılmış ve firmalar cezaya çarptırılmış durumda.

1993 yılında Amerika’da ulusal toksikoloji programının asbest içermeyen ve kozmetik nedenlerle kullanılan talk maddesinin deney hayvanlarında tümöre yol açtığını raporladığı halde, talk maddesinin yasaklanmasına karşın tüm dünyada eylemsizlik sürüyor.

Talk temiz kozmetiklerde kullanılmaması gereken, özellikle kadınlarda yumurtalık ve göğüs kanserine neden olabilen kimyasal bir madde olarak biliniyor. Bunun yanı sıra talk akciğer tümörüne sebebiyet verebilir. Suda eriyebilmesi, beyazlatıcı özelliği, ateşe karşı dayanıklı oluşu ve dolgu maddesi olarak kullanmak için kolayca bölünebilen yapısı nedeniyle talk maddesi bir çok kozmetik içeriğinde kullanılıyor. Talk bir temiz kozmetik ürünü değildir.

Eğer bebeğiniz ya da kendiniz için her hangi bir şekilde talk pudrası kullanıyorsanız kanser riski ve solunum yolu hastalıkları ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Talk maddesinin yüz için uygulanan makyaj ürünü pudra ve kapatıcılarda, far ve aydınlatıcılarda, bebek pudralarında kullanıldığı düşünülürse hiç de küçümsenmeyecek bir alanda karşımıza çıktığını belirtmekte fayda var.

Temiz kozmetikte alınan her ürünün arkasında yazan maddeleri okumalı ve satın alma kararını zarar ve fayda ilişkisine göre verilmeli.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir