Tesla’dan Hayal Kırıklığı Yaratan Bilanço

ABD’li elektrikli araç devi Tesla (TSLA), araç gelirlerindeki büyük düşüşten aldığı darbeyle ikinci çeyrekte Wall Street beklentilerini karşılayamayan sonuçlar açıkladı. 

Tesla’dan Hayal Kırıklığı Yaratan Bilanço

Şirket gelirleri yıllık bazda 2% artışla 25,5 milyar dolara yükselerek analistlerin 24,77 milyar dolarlık beklentisinin hafif üzerinde geldi. Şirketin GAAP dışı hisse başına kârı 0,52 dolarla 0,62 dolarlık konsensüsün altında kaldı.

Tesla’nın GAAP bazında net kârı ise geçen yılın aynı dönemindeki 2,7 milyar dolar ya da hisse başına 0,78 dolar seviyesinden çeyrekte 45% düşüşle 1,48 milyar dolara ya da hisse başına 0,42 dolara geriledi.

Şirket bu dönemde 410 bin 830 adet araç ürettiğini ve 443 bin 956 adet araç teslim ettiğini belirtti.

Tesla’nın sonuçlarında dikkat çeken bir segment olarak otomotiv gelirleri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemindeki 21,27 milyar dolar seviyesinden 7% düşüşle 19,9 milyar dolara geriledi.

Otomobil gelirleri, geçen yılki rakamın üç katından fazla olan 890 milyon dolarlık düzenleyici kredileri içeriyordu. Şirket, diğer otomobil üreticilerinin “emisyon gerekliliklerini karşılama konusunda hâlâ geride kaldığına” işaret ederek “ikinci çeyrekte rekor düzenleyici kredi geliri elde ettiğini” söyledi.

📊 Rakiplerine Karşı Pazar Payı Kaybediyor

Tesla, ABD’de açık ara en çok elektrikli araç satan şirket olmaya devam ediyor ancak kısmen yaşlanan sedan ve SUV serisi ve Musk’ın kışkırtıcı ve siyasi yorumlarının etkisi nedeniyle artan sayıda rakibine pazar payı kaybediyor.

Çeyrek boyunca Tesla, talebi canlandırmak için Çin ve ABD’de sübvansiyonlu finansman anlaşmaları da dahil olmak üzere indirimler ve diğer teşvikler sundu. Bu anlaşmalar şirketin kârlılığına olumsuz yansıdı vurdu ve düzeltilmiş kâr marjı 2023’ün ikinci çeyreğindeki 18,7%’den 14,4%’e düştü.

InsideEVs’in Cox Automotive tarafından takip edilen verilerine göre, rakip otomobil üreticileri 2024 yılının ilk yarısında ABD’deki tamamen elektrikli araç satışlarında yıllık bazda 33%’lük bir artış kaydederken, Tesla satışları bu zaman diliminde 9,6% düştü.

Öte yandan Tesla’nın konut, ticari ve kamu hizmeti kullanımı için büyük yedek piller satan ve kuran enerji üretimi ve depolama işindeki gelir, bir yıl önceki aynı çeyreğe göre neredeyse iki katına çıkarak 3 milyar doların biraz üzerine çıktı. Şirket, Megapack ve Powerwall’un bu dönemde “rekor dağıtım gerçekleştirdiğini” söyledi.

🚕 Robotaksi Lansmanı 10 Ekim’e Ertelendi

CEO Elon Musk, dün bilanço konferansında yaptığı konuşmada Tesla’nın 10 Ekim’de bir robotaksi tanıtım etkinliğine ev sahipliği yapacağını söyledi. Musk, daha öcne etkinliğin 8 Ağustos’ta gerçekleşeceğini söylemişti.

Musk yaklaşık 2016 yılından bu yana Tesla’nın mevcut elektrikli araçlarını, şirketin Tam Kendi Kendine Sürüş olarak adlandırdığı yazılım güncellemeleriyle kendi kendine giden araçlara dönüştüreceğinin sözünü veriyor. Tesla ayrıca bir CyberCab özel robot taksi üzerinde çalışıyor.

Dünkü konferansta Musk, Tesla’nın kendi kendine sürüş teknolojisini ABD ve ötesinde geniş bir pazara sunmak için yasal engeller öngörmediğini söyledi.

Ayrıca Waymo’nun ticari robot taksi hizmetlerinden “sınırlı” ve “kırılgan” olarak bahsetti. Tesla’nın sisteminin sadece coğrafi olarak sınırlı bir alanda değil, dünyanın her yerinde çalışabilmesi gerektiğini söyledi.

NBC News’in ilk haberine göre Tesla, nisan ayı itibariyle Arizona, Kaliforniya ve Nevada eyaletlerindeki düzenleyicilerle irtibata geçerek direksiyonda insan sürücü olmadan otonom araçları test etmek ya da ticari bir robot taksi hizmeti sunmak için gerekli lisans ve izinlere başvurmamıştı.

Analist Değerlendirmesi

Tesla’nın hayal kırıklığı yaratan finansal sonuçları, hisse performansında zayıflamayı da beraberinde getirdi. Özellikle şirketin elektrikli araç gelirleri Çinli mücadele kapsamında yapılan fiyat indirimleri sonucunda düşüş gösterirken artan maliyetler de kârlılık marjlarını baskıladı.

Tesla, Çin ile rekabet ettiği bu dönemde ABD’de en çok satılan elektrikli araç şirketi unvanını korusa da pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Ayrıca, şirketin mevcuttaki modellerinde kasa değişikliğine gitmemesi de müşteriler ve yatırımcılar açısından marka değeri kaybetmesine neden oluyor. Yılbaşından bu yana ABD’de elektrikli araç satışları artarken Tesla’nın satışlarının düşmesinde hem yaşlanan modellerin hem de Çinli üreticiler sebebiyle sektörde artan rekabetin etkili olduğu söylenebilir.

Tesla, pazar payını artırabilmek için daha düşük bütçelerin de erişebileceği bir model üretmeyi planlıyor. Üretimine 2025’in ilk yarısında başlanması beklenen uygun fiyatlı modeller Tesla’nın rekabet gücünü artırabilir ve pazar payını destekleyebilir.

Elektrikli araç segmenti zayıf seyretse de Tesla’nın enerji iş kolunu kapsayan depolama gelirlerinin geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkması ise dikkat çekici. Analistler, Tesla’nın enerji depolama faaliyetinin büyümesinin devam edeceğini ve önemli bir iş kolu haline gelerek şirketin gelirlerini destekleyeceğini belirtiyor.

Dün seans sonrası açıklanan bilançodan daha önemlisi, şirket tarafından yapılacak açıklamalardı. Çünkü yatırımcılar, lansmanı ağustostan ekime ertelenen Robotaksiye ve Elon Musk’ın “birkaç başka şey” olarak nitelendirerek detayını vermediği girişimlere ilişkin detaylara odaklanmıştı.

Buna göre Robotaksi lansmanının 10 Ekim’e ertelendiği açıklandı. Robotaksi talebinin bir öncüsü olarak değerlendirilebilecek Tam Otonom Sürüş (FSD) teknolojisinin ise görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda yatırımcıların risk iştahı belirsizliklerin azaldığı algısıyla artabilir. Diğer yandan Tesla için önemli bir gelir kaynağı olan FSD’nin bilançolara pozitif etki etmesi de uzun vadede sağlanabilir.

Uzun vadede şirketin gelirlerini destekleyecek asıl önemli girişim ise Robotaksiler olarak. Çünkü Robotaksi projesi, Tesla’nın gelecekteki gelir akışlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Diğer yandan yapay zekâ entegreli ürünleri temsil eden Optimus robotunun 2025’te üretim süreçlerine dahil edileceği ve 2026’da da ticari olarak satışlarına başlanacağı açıklandı. Optimus robotları Tesla’nın üretim faaliyetlerinde maliyet avantajı sağlayabilirken uzun vadede Tesla’nın en değerli ürünü olma potansiyeline de sahip.

Genel olarak bakıldığında Tesla’da riskler ve endişeler korunsa da uzun vadeli hikaye devam ediyor. Özellikle Robotaksi projesi şirkette yeni bir çağa işaret edebilir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir