Topraktan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Temelden, yani projeden ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, ev bize taahhüt edilen zamanda bitirilmez veya hiç başlanmaz ise ne gibi haklara sahibiz?

Topraktan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Alıcılar maddi açıdan çok daha uygun olduğu için genellikle temelden ev almayı tercih etmektedirler. Peki temelden ev alırken tüketici nelere dikkat etmeli?

Öncelikle, müteahhit firma ile mutlaka sözleşme yapın ve bu sözleşmede aldığınız evin özelliklerinin ayrıntılı olarak yazılıp yazılmadığına dikkat edin. Özellikleri dediğimiz evin kaçıncı katta olacağı, hangi blokta olacağı, evin alanının brüt veya net kaç metrekare olacağı ve size taahhüt edilen diğer özellikler olarak düşünülebilir. Bu özelliklerin sözleşmede yazılmasının size en büyük faydası şu olacaktır. Örneğin, sizin anlaştığınız ev 7 katlı bir binanın 4. katında bulunan daire olsun. Bu husus sözleşmede yazmadığında veya blokun herhangi bir katındaki daire olarak yazıldığında, müteahhit firma size anlaştığınızdan çok farklı bir daire verebilir. Bu sebeple sözleşmede aldığınız dairenin özelliklerinin ayrıntılı olarak yazılmasında ve en önemlisi de bir teslim zamanı belirlenmesinde fayda görmekteyiz.

Burada dikkat edilmesi gereken en büyük husus ise bu gibi temelden alım durumlarında hukukumuz sözleşmede dikkat edilmesi gereken bir şart öngörmüş durumda. Bu da şekil şartı. Müteahhit ile alıcı arasında yapılan bu sözleşme taşınmaz satış vaadi sözleşmesi olup, mutlaka noterde yapılmalıdır. Noterde yapılmayan taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri maalesef geçerli olmamaktadır. Ve müteahhit firmalar ile yapılan temelden ev almaya ilişkin sözleşmeler de genelde noterde yapılmıyor.

Fakat yine de yüksek mahkeme sözleşmeyi noterde yapmayan fakat parasını ödeyen kişiler için bir yol öngörmüş durumda. Şöyle ki eğer sözleşmeyi noterden yapmadınız fakat belirlenen bedeli ödediniz fakat müteahhit size evi teslim edeceği zamanda teslim etmedi ve inşaata bakmaya gittiğinizde çok azını yaptığını veya hiç başlamadığını gördünüz. Bu gibi durumlarda ne yapacağız ?

Öncelikle yüksek mahkeme bu gibi durumlarda yapılan sözleşmeyi şekil şartına uygun yapılmadığından yukarıda açıkladığımız taşınmaz satış vaadi sözleşmesi olarak saymıyor. Fakat bu sözleşmenin bir temlik sözleşmesi olacağını belirtiyor. Yani satıcı kendisine düşen taşınmaza sahip olma hakkını alıcıya devretmiş oluyor. Yani temelden ev satın aldınız sözleşme imzaladınız ama noterde yapmadınız ve parayı ödediniz. Baktınız ki, müteahhit size verdiği süre de evi tamamlamamış veya hiç yapmamış. Bu durumda kanunumuz size arsa sahiplerine ve müteahhite karşı tescile zorlama davası açma hakkı tanımaktadır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken inşaatın tamamlanma oranıdır. Şöyle ki yüksek mahkeme inşaat tamamlanmış veya tamamlanmasa bile yüzde 90’dan fazlası yapılmış inşaatlarda temelden alan kişiye arsa sahiplerine karşı tescile zorlama davası açma tanımaktadır. Bu oranda bir tamamlanma mevcut olmadığında ise verdiğiniz bedeli arsa sahipleri ve müteahhitten sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre isteme hakkına sahipsiniz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir