Trump mı, Harris mi? ABD başkanlık seçimlerinde anketlere göre kim önde?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık seçimleri yaklaşırken, adaylar özellikle kilit eyaletlerde seçmen desteğini artırmaya çalışıyor.

Trump mı, Harris mi? ABD başkanlık seçimlerinde anketlere göre kim önde?

Geçtiğimiz temmuz ayının sonunda ABD Başkanı Joe Biden, tartışmalı bir canlı yayın performansının ardından sağlık sorunlarına dair artan endişeler nedeniyle adaylıktan çekildi. Biden, başkan yardımcısı Kamala Harris’i destekleyerek, Donald Trump ve Harris arasındaki seçim yarışına zemin hazırladı.

Geçtiğimiz hafta Illinois eyaletinin Şikago kentinde düzenlenen Demokratik Ulusal Kongre’de, Harris’in başkan adayı, Minnesota Valisi Tim Walz’ın ise başkan yardımcısı adayı olarak onaylandığı açıklandı. Harris ve Walz ikilisi, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump ve başkan yardımcısı adayı JD Vance ile sıkı bir mücadele içinde.

Son anketler, Harris’in destek kazandığını gösteriyor. Seçimlere iki aydan az bir süre kalmışken, her iki kampanya da kilit eyaletlerdeki seçmenleri hedef almış durumda.

Grafikler, Biden ve Trump ile Harris ve Trump arasındaki anket marjlarının adayların kampanyaları süresince nasıl değiştiğini gösteriyor.

Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından Harris, Demokratlar için kaybedilen desteği telafi etmeyi başardı.

Ağustos ayına gelindiğinde Harris, ilk kez anketlerde öne geçmeyi başardı. Bazı analistler, temmuz ortasında eski başkan Trump’a yönelik suikast girişiminin, Trump’ın seçilmesini neredeyse garanti hale getirdiğini düşünüyordu.

Harris’e olan destek, başlangıçta sürpriz bir seçim olarak görülen ve nispeten tanınmayan Walz’ın destekçiler tarafından benimsenmesi ile daha da iyiye gitti.

Öte yandan Trump’ın kampanyası, sert muhafazakar söylemleri ve destekçileri, özellikle de bazıları tarafından Washington’daki hükümete ve demokratik denetim mekanizmalarına doğrudan bir tehdit olarak görülen aşırı sağcı Project 2025 planı nedeniyle ağır eleştiriler aldı.

JD Vance ise açıklamaları ile sıklıkla eleştirilerin hedefi olmayı sürdürüyor.

Bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr.’ın yarıştan çekilmesi ve cumartesi günü Trump’a açık destek vermesinin ardından bazı uzmanlar, Trump’a yönelik desteğin artacağını düşünüyordu ancak anketler şimdilik bunu doğrulamıyor.

Buna rağmen, aradaki fark hata payı içinde kaldığı için mevcut rakamlar net bir kazanan öngörmüyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir