TÜİK istatistikleri düzenlemesine büyük tepki

TÜİK’ten izinsiz istatistiklere hapis cezası öngören yasa taslağı bağımsız araştırma gruplarının büyük tepkisine yol açtı.

TÜİK istatistikleri düzenlemesine büyük tepki

Resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üretip yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören yasa taslağı, büyük tepkiye yol açtı.

‘ONAYLATILMAK ÜZERE TÜİK’E BAŞVURULACAK’

Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK’e başvurulacak.

Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.

Peki bu yasa taslağı, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), DİSK-AR ve BETAM gibi iktisat profesörlerinden oluşan ve istatistik üretip, yayımlayan bağımsız araştırma gruplarında nasıl karşılandı?

ENAG: KİNLE OLUŞAN AKIL DIŞI BİR HAZIRLIK

TÜİK, tüketici enflasyonunun 2022 Mart’ta yüzde 61,14 ile Mart 2002’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini açıklamıştı. ENAG ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu.

Sozcu.com.tr’ye konuşan ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yayımladıkları enflasyon verilerini Türkiye İstatistik Kanunu’nun verdiği haklar çerçevesinde oluşturduklarına, yaptıkları işin de anayasayla uyumlu bilimsel bir çalışma olduğuna dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 6. maddesinin üçüncü bendini anımsatan Prof. Dr. Ulusoy, “Tüm özel ve tüzel kişiler metodolojisini ve kaynağını açıkça belirttikten sonra istediği veriyi açıklayabilir. Sadece ENAG değil, herkes… Bu hak, kanunla sabit” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir