Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş, mart ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 9 bin 591 lira, yoksulluk sınırının ise 31 bin 241 lira olduğunu açıkladı.

Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın mart 2023 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre bu ay 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 9 bin 591 lira olurken, gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 31 bin 241 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 12 bin 469 lira olarak belirlendi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,76 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 94,62 oldu.

DANA ETİNİN FİYATI İLK KEZ 250 LİRAYI AŞTI

Araştırmaya göre martta peynir ve yoğurt fiyatları gerilerken, süt fiyatı artarak ilk kez litresi 25 lirayı aştı. Dana eti yüzde 13, kuzu eti yüzde 18, tavuk yüzde 4, yumurta yüzde 16, balık yüzde 8 zamlandı. Dana eti ilk kez ortalama 250 liranın üzerine çıktı. Baklagillerden fasulyenin fiyatı yüzde 10 gerilerken, yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları yüzde 4 yükseldi. Nohudun fiyatı sınırlı düzeyde arttı, yağlı tohumlarda fiyat değişmedi.

Ankara’da 300 gramlık Ramazan pidesi 9 liradan satılıyor. Pirinç, makarna, un, irmik fiyatlarında bir önceki aya göre sınırlı düzeyde artış yaşanırken, bulgurun fiyatı hafif düzeyde geriledi. Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi.

NARENCİYE FİYATLARINDA GENEL BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU

Patatesin kilogramı 12,5 liradan satılmaya devam ederken, kabak, sivribiber, domates, salatalık fiyatları düştü, balkabağı ise zamlandı. Kış meyvelerinden portakal, mandalina ve greyfurtun fiyatları geriledi, ayva ve nar fiyatları arttı. Ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde zamlanırken, margarin ve zeytinyağının fiyatları az da olsa düştü. Ihlamur yüzde 13, yeşil zeytin yüzde 7, pekmez yüzde 9 zamlandı. Reçel, salça, siyah zeytin fiyatları sınırlı düzeyde yükseldi. Bal, çay, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.

‘VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ’

Türk-İş açıklamasında 6 Şubat’taki depremlere işaret edilerek, “Halihazırda büyük bir geçim zorluğu yaşayan geniş kitlelerin 6 Şubat büyük Türkiye depremi ve sonrasında yaşanan sel felaketlerinin doğurmuş olduğu zorlukları daha yoğun hissetmesi ve gelir dağılımındaki adaletin daha da bozulması ihtimal dahilinde” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Bunun mümkün olduğunca önlenmesi ve ücretli-maaşlı geçinenlerin milli gelirden aldıkları payların yıldan yıla gerilemesinin önüne geçilmesi için siyasi iradenin ilk başta yapması gerekenlerden birisi vergide adaleti sağlamaya yönelik politikalar geliştirmesidir” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir