Kurduğu “Türkçe Gönüllüleri Dil İzleme Grubu” ile Türkçe’nin doğru düzgün konuşulup yazılması konusunda yıllardır büyük çaba harcayan Hüseyin Movit aralarında çeşitli gazete ve yayınevlerinin tahsis servislerinde çalışmıştı.
Türkçe hatalarının peşine düşen Hüseyin Movit son olarak Dokuz Sütun Gazetesi’nde dil yanlışlarını konu alan köşe yazmaktaydı.
Türkçe konusunda kaleme aldığı kitaplarının yanı sıra Movit son olarak, ömrünün 54 yılını geçirdiği Balat’ın sosyal tarihini “Haliç’in Cefasını Çeken Balat’ın İnsanları” adıyla kitaplaştırmıştı.
Merhum yazarın cenazesi, 1 Ekim Cuma günü saat 12.00’de Balat Feruh Kethuda Camii’nde cenaze namazı kılınacak, Eyüpsultan Mezarlığı’nda defnedilecek.
HÜSEYİN MOVİT KİMDİR?
İstanbul’da 9 Ocak 1940’da dünyaya gelen Movit, babasının hastalığı sebebiyle eğitimine ara vererek 1963’te ticaret hayatına atıldı.
Ortağı olduğu Hacı Salih Lokantası’ndan ayrılarak Balat Ayan Caddesi’nde bir iş yeri açıp, Almanya, Danimarka ve İngiltere’ye muhtelif gıda maddeleri ihraç etti. Movit, Gönen’de salça fabrikası, Çatalca’da konserve fabrikası işletmeciliği yaptı.
Emekli olduğu 1990 sonrasında tüm gücünü Türkçeye ayırarak televizyon, radyo, gazete, dergi ve ders kitaplarındaki yanlışları saptayıp telefon, mektup ve faksla uyarılarda bulunan Movit, 2 arkadaşıyla Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu’nu kurdu. Bugüne kadar 2 binden fazla dil ve genel kültür konulu makale kaleme alan Movit, tespit ettiği 20 binin üzerindeki yanlışı köşesine taşıdı.
Sosyal medya hesaplarında paylaştığı binlerce mesajla Türkçe konusunda geniş bir arşiv oluşturan yazar, yüzlerce radyo ve televizyon programına katıldı.
Movit, 500’den fazla kitabı tashih ederek, yayına hazırlarken Balat-Fener Güzelleştirme ve Kültür Derneğinin kurucu başkanlığını da yaptı.
YORUMLAR